Pozornost mednarodnemu programu in srečanje s »prstanci«

Avtor: FBS

Festival Borštnikovo srečanje v drugem delu daje pozornost Češkemu fokusu in mednarodnemu programu. Končan je showcase za tuje gledališke kritike. Odzivi na festival so odlični, prihaja tudi do resnih in polemičnih diskusij.


Foto: Marko Brdar

»Odziv ljudi je dober, praktično so vse dvorane vsak dan polne, na dogodkih prihaja do resnih diskusij, krešejo se polemične misli, kar demantira tezo, da je kultura nek tujek, zajedalec in je tista, ki jo lahko najprej pogrešamo, ko govorimo o krizi preživetja. Ljudje so lačni duhovne hrane, tudi druženja, razmisleka in užitka, ki ga nudi gledališče,« ugotavlja umetniška direktorica Alja Predan.

Končal se je tudi Showcase, ki je tujih gledališkim kritikom na ogled ponudil slovensko produkcijo. »Kritiki so bili zelo zadovoljni z ravnjo predstav, ki so jih videli. Niti ene predstave ni bilo, ki jih ne bi na ta ali drugačen način vznemirila. Prepoznavajo veliko raznolikost, estetiko, umetniški domet, teme in način, kako se teh tem lotevamo. Všeč sta jim provokativnost in družbeni angažma na eni strani in prefinjen artizem ter visok umetniški domet na drugi strani,« povzema Predanova in vabi na predstave tega tedna in Češki fokus, ki se je začel včeraj na Prvi gimnaziji.

Pogled preko »Mostov« navzven
Poleg tekmovalnih predstav bo prav ta teden bogat mednarodni program Mostovi, ki omogoča dialog s slovensko gledališko ustvarjalnostjo. Včeraj je bila v okviru češkega fokusa na ogled satirična predstava o Evropi, imenovana Europeana. Govori o polpretekli zgodovini Evrope in na ironičen ter satiričen način spregovarja o tem, kako se poskušamo razumeti; bolj ali manj uspešno. V sredo iz Zagreba prihaja znameniti belgijski režiser Jan Fabre z monodramo Car neuspeha, ki govori o igralcu in umetniku, o njegovih zdrsih in neuspehih. V četrtek bo v mednarodnem programu kontroverzni Oliver Frljič, ki bo v predstavi Sovražim resnico! »seciral« svojo družino. S predstavo Ivona, princesa Burgundije pa bo na odru tudi Mateja Koležnik, naša znana režiserka, ki je v tujini požela zelo dobre kritike.

Deklica in drevo v družbi nekdanjih prstancev
Poseben dogodek se na festivalu obeta v torek, 23. oktobra, saj so na projekcijo filma Deklica in drevo vabljeni vsi še živeči dobitniki in dobitnice Borštnikovega prstana. Vsaj deset jih je že potrdilo svojo udeležbo in se bodo pridružili glavnima akterkama filma, prav tako nekdanjima dobitnicama Borštnikovega prstana. To je pravzaprav poklon divama slovenskega gledališča: Štefki Drolčevi in Ivanki Mežanovi, ki ju bomo lahko doživeli v filmu režiserja Vlada Škafarja v produkciji Gustav filma.

Po projekciji bo pogovor z ustvarjalci filma, ki ga bo vodil literarni in gledališki kritik Matej Bogataj. Vstopnine za ogled ni, a je zaradi zagotovitve sedeža potrebno brezplačne vstopnice dvigniti na blagajni SNG Maribor.

Iz Ljubljane v Maribor in nazaj tudi ta teden vsak dan vozi festivalski avtobus. Prevoz je možen s predhodnim nakupom vstopnice.

***
Obvestilo o zaključni prireditvi FBS:
Za abonente SNG Maribor je na voljo 200 brezplačnih vstopnic za zaključno prireditev Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo v petek, 26. oktobra ob 20ih in jo bo neposredno prenašala tudi RTV Slovenija, povezovala pa igralka Barbara Cerar.

Vstopnice bodo na voljo od 24. oktobra 2012 pri blagajni SNG Maribor ob predložitvi abonmajske kartice. Blagajna je odprta od ponedeljka do petka od 10.00 do 13.00 in od 17.00 do 19.30, in vsak dan uro pred predstavo. Zagotovite si svoj sedež in zaploskajte najboljšim.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pozornost-mednarodnemu-programu-in-srecanje-s-prstanci