Frljićev izdajalec domovine v litvanskem Vilniusu

Avtor: STA

Hiša umetniških tiskov (Menu spaustuve) iz Vilniusa, evropske prestolnice kulture 2009, je predstavo Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića uvrstila v svoj mednarodni gledališki program. Člani ansambla SMG bodo v litvanskem glavnem mestu nastopili danes in v petek.


foto Žiga Koritnik

Hiša umetniških tiskov se nahaja v poslopju nekdanje tiskarne, ki so jo postavili leta 1585. Danes v njej domujejo uprizoritvene umetnosti. Ob ustvarjanju za litvanski prostor nenavadnih predstav v Hiši umetniških tiskov gojijo tudi tradicijo gostovanj najzanimivejših fenomenov svetovnega gledališča. Nedavno so gostili predstavo kontroverznega italijanskega režiserja Romea Castelluccija, velik potencial pa so prepoznali tudi v predstavi SMG Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!.

Frljićeva igra je bila v SMG premierno uprizorjena marca 2010. Njen okvir je krvav razpad Jugoslavije, tematizira nacionalizem in ksenofobijo, smrt ter odnos med igralci in gledalci.

Predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! bo novembra že tretjič gostovala v Srbiji, tokrat v Subotici, pričakujejo pa jih tudi na uglednem festivalu Jesen v Normandiji v Franciji, so sporočili iz SMG.

Mladi hrvaški režiser v SMG že pripravlja novo predstavo po enem poznih del Georgesa Feydeauja, kontroverzni farsi Klistirajmo Srčka!. Premiera je napovedana za konec novembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/frljicev-izdajalec-domovine-v-litvanskem-vilniusu