Turk ob začetku Borštnikovega srečanja pozval, da se igro prepusti teatru

Avtor: STA

Slovensko izobraževanje, znanost in kultura so vitalni, ustvarjalni in pogumni. "Prepričan sem, da bomo zmogli premagati tudi trenutne težave, če bomo stopili skupaj. Če bomo igro prepustili teatru, se nehali pretvarjati in se spoprijeli z resničnostjo," je včeraj zvečer ob odprtju 47. Festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru povedal minister Žiga Turk.


When the mountain changed its clothing / foto Dorian Šilec Petek

Minister za izobraževanje, kulturo in šport je priznal, da stanje za slovensko izobraževanje, znanost in kulturo ni rožnato. "Ni rožnato zato, ker je stanje v državi na splošno slabo. Prevzel sem vlogo tistega, ki za to prevzema krivdo in trpi slabo voljo upravičeno zaskrbljenih učiteljev, znanstvenikov, umetnikov," je dejal.

"V vlogo krivca me postavljajo tudi tisti, ki so probleme prelagali na prihodnje vlade in še kar razmišljajo, kako jih rešiti s prelaganjem na prihodnje generacije," je nadaljeval, občinstvo v Veliki dvorani SNG Maribor pa je njegove besede pospremilo z vedno glasnejšim pokašljevanjem.

Minister se ni pustil motiti in je vse zbrane pozval, da se pridružijo prizadevanjem vlade za prebroditev trenutne krize. "To naj Borštnikovo srečanje pove družbi: Da ena kriza pa že ne bo ustavila ustvarjalnosti."

Pred tem je zbrane nagovorila umetniška direktorica festivala Alja Predan, po besedah katere Borštnikovo srečanje letos prinaša zelo bogat program.

"A vendar je treba priznati: nelagodje v kulturi občutimo vsi, ki kulturo ustvarjamo. In to nelagodje ne izvira samo iz naslova varčevanja in prestrukturiranja,... ampak bolj iz strahu, da bi, če povzamem besede Jerneja Lorencija, vulgarnost napadla ontologijo in populizem načel umetnost. Če bi se začelo dogajati to, potem je za slovenski narod konec umetnosti in konec zgodovine. Tega pa, domnevam, ne bomo dopustili," je poudarila.

Še pred otvoritveno slovesnostjo so v preddverju Stare dvorane SNG Maribor odprli fotografsko razstavo Podobe karizme s portreti in fotografijami iz vlog dramskega igralca Staneta Severja (1914 - 1970).

Po slavnostnih govorih je sledila slovenska premiera glasbeno-gledališkega projekta "When the Mountain Changed Its Clothing" v režiji priznanega nemškega režiserja Heinerja Goebbelsa in izvedbi vokalnega gledališča Carmina Slovenica pod vodstvom Karmine Šilec.

Prve tekmovalne predstave bodo na sporedu že v sredo, do konca festivala 26. oktobra pa se bo zvrstilo več kot 60 dogodkov. Oko strokovne žirije bo uprto v 12 tekmovalnih predstav, ki jih je izbral selektor Primož Jesenko. V spremljevalnem programu bo svoj gledališki izraz poleg enajstih domačih predstavilo še sedem mednarodnih predstav.

Ob tem bo na sporedu Showcase za tuje gledališke kritike in direktorje festivalov, programski sklop Fokus je letos namenjen Češki, potekala pa bo tudi petdnevna mednarodna delavnica za mlade profesionalne kritike. Poseben dogodek bo tudi predvajanje filma Deklica in drevo, na katerega so vabljeni vsi še živeči dobitniki in dobitnice Borštnikovega prstana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/turk-ob-zacetku-borstnikovega-srecanja-pozval-da-se-igro-prepusti-teatru