Šentjakobsko gledališče v novo sezono s politično komedijo Ugrabitev

Avtor: STA

V Šentjakobskem gledališču so prvo premiero nove gledališke sezone zaupali Gašperju Tiču, ki se je spoprijel z besedilom italijanskega dramatika Daria Foja "Il ratto della Francesca". Tič je besedilo priredil za slovenski politični in gledališki prostor ter predstavi nadel naslov Ugrabitev. Premierno bo uprizorjena v soboto, 13. oktobra.


foto: Bor Slana

V ospredju nove produkcije Šentjakobskega gledališča je ugrabitev uspešne managerke Vilde Dolžnjak, lastnice časopisnih podjetij, TV hiš in nekoč tudi podjetja Pograd, ki je šlo v stečaj. Managerko ugrabijo razbojniki, ki si pri ropu pomagajo z maskami slovenskih politikov.

"Zgodbo smo priredili tako, da tisto, kar gledamo v živo, pravzaprav niso pravi politiki, ker so se poskrili. Vse so njihovi dvojniki, ker si oni nikamor več ne upajo. Za svoje dvojnike politiki uporabljajo igralce Šentjakobskega gledališča, ki so zelo uporabni, ker znajo igrati, niso slavni in so poceni. Kar gledamo v slovenskem političnem prostoru, je v bistvu vse Šentjakobsko gledališče, zato tudi ni profesionalno," je pojasnil Tič.

Znano je, da je z Nobelovo nagrado za literaturo nagrajeni Fo številna besedila napisal za svojo ženo Franco Rame. V delu, ki so se ga lotili v Šentjakobskem, je v ospredju močan ženski lik, ki ga bo upodobila Silvija Jovanovič. Predstava je nastala z minimalnimi sredstvi in scenografijo (Katja Komljanec Koritnik), po principu revnega gledališča, kar je skladno s Fojem, ki v prvi plan vselej postavi igralca.

Tič že leta vztraja na področju komedije, ki jo razume kot najtežjo in najžlahtnejšo gledališko zvrst, saj lahko gledalce množično zadovolji, hkrati pa tudi največ pove na način, ki je danes pri gledalcih najbolj dobrodošel. Vztraja tudi pri razmišljanju, da če znotraj svoje stroke ne deluješ na glas, si preprosto sokriv za dogajanje v družbi.

Na vprašanje, kako gleda na poplavo družbeno-angažiranih predstav v zadnjem času, je Tič spomnil, da je včasih nastala morda ena angažirana predstava letno, ki je premaknila politično sceno, cenzura se je vklopila, prišlo je do škandala, zadeva je odmevala vse leto in se je morda tudi kaj spremenilo v sistemu. Danes pa se je razvil tak odnos: "Ti lahko kričiš, pa te ne slišijo. Ampak manj kot te slišijo, bolj si glasen. In najbrž je količina satire tolikšna, ker nas kot narod ne slišijo."

Direktor Šentjakobskega gledališča Ljubljana Leopold Pungerčar je na novinarski konferenci dejal, da mu je predstava všeč, ker se je režiser v njej dotaknil aktualne politične situacije, a na komedijantski način, ki zagotovo ni žaljiv do nikogar.

V Šentjakobskem gledališču letos zaenkrat pripravljajo pet predstav. Po sobotni premieri Ugrabitve bo na začetku novembra na vrsti predstava Grigorija Gorina Kean IV. v režiji Viktorja Ljubutina, predvidoma konec januarja bo Primož Ekart na oder Šentjakobskega gledališča postavil predstavo Moj Ata, socialistični kulak po besedilu Toneta Partljiča, najverjetneje maja bo na sporedu predstava Da, gospod premier, ki jo bo po besedilu Antonyja Jaya in Jonathana Lynna režiral Boris Kobal.

Za otroke bodo konec novembra na oder postavili predstavo Zlata ptica v režiji Žige Sedmaka. V gledališču si želijo, da bi na program sezone uvrstili še predstavo Klepetalnica, nad katero kot vodja produkcije in režiser bdi Mišo Mićić, ki je tudi eden od nastopajočih v Ugrabitvi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sentjakobsko-gledalisce-v-novo-sezono-s-politicno-komedijo-ugrabitev