Predstavitev programa in publikacij 47. Festivala Borštnikovo srečanje

Avtor: FBS

Festival Borštnikovo srečanje bo med 16. in 26. oktobrom z gledališkimi predstavami, pogovori, bralnimi uprizoritvami, strokovnimi srečanji in drugim tudi letos obogatil oktobrsko kulturno dogajanje v mestu. Potekal bo pod sloganom Ostrimo ustvarjalnost, predstavlja pa se v svoji najobsežnejši izdaji doslej. Prvič v zgodovini je koproducent izjemnega glasbeno gledališkega dogodka, v desetih dneh se bo zvrstilo več kot 60 dogodkov.


Foto: Matej Kristovič

Festivala ne bi bilo brez sponzorjev in donatorjev, ki prispevajo pomemben delež pri izvedbi, zato sta umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan in direktor SNG Maribor Danilo Rošker danes z njimi podpisala tudi sponzorske listine in se jim zahvalila za podporo.

Danilo Rošker je uvodoma dejal, da Maribor vsako leto v oktobru s festivalom, ki je zadnja leta prepoznavna blagovna znamka v tujini, postane gledališko mesto. »Festivala ne bi bilo brez sponzorjev, donatorjev, ki festivalu dajejo dodano vrednost. To so vlaganja v naš skupni jutri, ko upam da bo kultura eden izmed generatorjev slovenske družbe,« je dejal Rošker.

Umetniška direktorica Alja Predan je ob tem sicer priznala, sponzorski vložki iz leta v leto drsijo, a se hkrati zahvala tistim, ki festivalu stojijo ob strani. Predstavila publikacije 47. Festivala Borštnikovo srečanje, ki obsegajo programsko knjižico, almanah in knjigo Sodobna češka drama, v kateri so zbrani slovenski prevodi treh sodobnih čeških dram. Češki dramatiki in gledališču je letos posvečen tudi programski sklop Fokus, ki bo med 22. in 24. oktobrom 2012. Izpostavila je tudi bogat mednarodni program Mostovi, v sklopu katerega bodo na ogled predstave iz Poljske, Češke, Nemčije, Srbije in Hrvaške. »Naša znana režiserka Mateja Koležnik je v Nemčiji postavila na oder predstavo Ivona, princesa Burgundije in požela zelo dobre kritike, tako da bomo videli tudi del tega, kar naši režiserji uspešno predstavljajo v tujini,« je povedala Predanova.

Dobro popotnico je festivalu zaželel tudi Rudolf Moge, predsednik sveta zavoda Maribor 2012 – EPK, ki festival uvršča med enega izmed programskih vrhuncev evropskega prestolovanja kulturi. V sodelovanju z zavodom Maribor 2012 – EPK bo izveden mednarodni program Mostovi, del katerega je tudi  otvoritvena predstava Heinerja Goebbelsa in Karmine Šilec When the Mountain Changed Its Clothing, katere koproducent je tudi Festival Borštnikovo srečanje. »Kultura je tista, ki nas ohranja, plemeniti in nam daje velik zaslužek, zato smo v EPK ponosni, da je Maribor postal Evropska prestolnica kulture in dobiva prepoznavnost tudi v tujini,« je dejal Moge.

V tekmovalnem programu se bodo slovenska gledališča letos pomerila z 12-imi predstavami po izboru selektorja Primoža Jesenka. Spremljevalni program obsega 11 domačih in 7 mednarodnih predstav. V Showcasu, ki bo med 17. in 21. oktobrom, si bodo mednarodna strokovna javnost in tuji gledališki kritiki ogledali 6 predstav tekmovalnega in 4 predstave spremljevalnega programa, ki jih je izbrala umetniška direktorica Alja Predan.

Glavno prizorišče je SNG Maribor, ker pa festival diha z mestom, bodo dogodki tudi v Lutkovnem gledališču Maribor, na Prvi gimnaziji Maribor, II. gimnaziji Maribor, v Vetrinjskem dvoru, Svečani dvorani Rotovž (Knjige na FBS), Klubu KGB in na Štuku (program AGRFT). V Maribor bo iz Ljubljane vozil tudi festbus.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavitev-programa-in-publikacij-47-festivala-borstnikovo-srecanje