Stališče Asociacije do ustavitve enoletnega razpisa za uprizoritveno umetnost v letu 2012 na MIZKŠ

Avtor: Asociacija

Društvo Asociacija je bilo seznanjeno z ustavitvijo postopka javnega razpisa za izbor kulturnih projektov na področju uprizoritvene umetnosti, ki bi jih morala v letu 2012 sofinancirati Republika Slovenija iz proračuna namenjenega za kulturo, s strani nekaterih od oškodovancev, članov našega društva.



Širšo javnost želimo opozoriti na nekatera dejstva povezana z ustavitvijo enoletnega razpisa za uprizoritveno umetnost v letu 2012 na Direktoratu za ustvarjalnost MIZKŠ:

1) Omenjeni razpis je že vse od konca oddaje letošnjih vlog deležen zapostavljanja in negotove usode. Takšne so sicer tovrstni razpisi deležni pogosto, žal so njihovi rezultati večinoma znani šele sredi leta, ko je marsikateri projekt že potekel. Na tak način je težko kvalitetno načrtovati in izvajati projekte nevladnih organizacij v kulturi, kar postavlja osnovni namen tovrstnih razpisov pod velik vprašaj. Predstavniki nevladnih organizacij iz področja kulture in umetnosti že vrsto let pristojne na ministrstvu, pristojnemu za kulturo, opozarjamo na anomalijo, ki sili ta segment izvajalcev javnih kulturnih projektov v depriviligiran položaj naparam ostalim izvajalcem javnega interesa v kulturi. Trenutno poteka z ministrstvom, pristojnem za kulturo, dialog glede sprememb Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo tudi na tem področju in upamo, da nam bo v bodoče uspelo najti način, kako mehanizem javnih razpisov za nevladne organizacije na področju kulture in umetnosti usposobiti, da bo v prihodnje vendarle služil namenu, objava rezultatov pa ne bodo več daleč zapozneli in usoda razpisa negotova.

2) V letošnjem letu je bila usoda razpisa še posebej negotova, dogajanje pa na robu bizarnosti, na kar smo v društvu Asociacija opozorili že decembra 2011 in avgusta letos. Dne 16. 8. 2012 smo prejeli s strani MIZKŠ Odgovor na pismo o enoletnem razpisu glede zamude objave rezultatov Javnega razpisa za izbor kulturnih projektov na področju intermedijske, uprizoritvene, likovne in glasbene umetnosti v letu 2012, ki smo ga pristojnim na MIZKŠ posredovali 2. 8. 2012. Kot temeljna razloga za zamudo pri realizaciji razpisa je MIZKŠ navedlo rebalans proračuna, ki je bil sprejet 11. 5. 2012 ter zaplete pri imenovanju strokovnih komisij, ki sedaj »so imenovane na vseh umetniških področjih, večina že v polnem teku obravnava in vrednoti prispele vloge enoletnih razpisov.« Svoj dopis MIZKŠ zaključi s pojasnilom, da »z ozirom na napovedi o morebitnih ponovnih proračunskih rezih, ki bi lahko znova otežili izvajanje posameznih razpisov, trdnejša predvidevanja in postavljanje natančno določenih časovnic glede na letošnje izkušnje niso možna«. Dne 13. 9. 2012 smo na društvu Asociacija s strani Službe za odnose z javnostmi Ministrstva za finance RS prejeli pojasnilo, da informacija, razlog za zamudo objave rezultatov razpisa zaradi morebitnih ponovnih rebalansu proračuna za leto 2012, ni pravilna. »Rebalans proračuna za letošnje leto se ne pripravlja. Se pa intenzivno pripravljajo izhodišča proračunov za leti 2013 in 2014 in jih bo vlada obravnavala v kratkem.« Društvo Asociacija očitno neuspešna interna koordinacija vlade in ministrstva (ministrstev) ne more zanimati. Nevladne organizacije v kulturi in umetnosti in tiste, ki jih predstavljamo, zanima predvsem to, da so razpisi, ki so namenjeni njihovemu delovanju, vodeni pametno in ciljno usmerjeno, da torej služijo vsaj svojemu osnovnemu namenu in da omogočijo sredstva vsem tistim projektom, ki predstavljajo in omogočajo razvoj slovenske kulture v tekočem letu. Problemi strokovnih komisij so stvar ministrstva samega, nesposobnost pri razreševanju tega problema pa je imela za posledico dolgotrajno zavlačevanje razpisa v letošnjem letu in to ocenjujemo kot preprosto nedopustno!

3) V tem času se sprejema Strategija razvoja Slovenije. Kultura je vanjo vključena kot eden od pomembnih vidikov. Vsekakor je kultura lahko pomembna in predvsem (v primerjavi z nekaterimi drugimi področji) relativno cenovno učinkovita tržna niša, ki bi lahko Slovenijo ponovno popeljala na pot razvoja, kar je pokazala tudi nedavna odmevna mednarodna konferenca »Kultura-razvojni potenciali?« v soorganizaciji društva Asociacija. Ključen in najbolj vitalen del vsake kulture pa so samostojni ustvarjalci in nevladne organizacije, saj vemo, da je kultura že po svoji naravi nekaj, kar se izmika preveliki institucionaliziranosti. Zato s tem, ko so pri vsakem proračunskem rezu skoraj vedno prisotni tudi veliki rezi v nevladni sektor in samozaposlene, režemo prav tisto vejo, ki omogoča kulturi in družbi nasploh njen razvoj. Najbrž ni potrebno posebej poudariti, da je to zelo nespametno in nevarno, še posebej v času, ko smo dobesedno prisiljeni okleniti se vsake razvojne priložnosti, ki jo še imamo!

4) Nevladni sektor (v kulturi in umetnosti) je vedno eden prvih, ki trpi posledice proračunskih rezov, zaradi svoje sistemske neumeščenosti kljub temeljni razvojni vlogi, ki jo nosi in kljub temu, da sam zagotovo ni tisti, ki bi neracionalno trošil državna sredstva (kar je neposredna posledica njegove razvojne note). Naj samo spomnimo na prvo žrtev rezov, ki so se dogajali v zadnjih mesecih – samozaposleni v kulturi. Mnenja smo, da mora ministrstvo, prisotno za kulturi, do zgoraj predstavljene problematike končno zavzeti bolj proaktivno držo in storiti 1) vse, da nevladnemu sektorju v kulturi in umetnosti zagotovi sredstva, ki jih potrebuje za svoje optimalno delovanje, na vsaj dosedanji ravni oz. na bazično leto 2011. Le-ta že sedaj resnično niso bila velika v primerjavi z drugimi proračunskimi porabniki iz polja kulture in umetnosti glede na njihovo storilnost, t.j. 3% celotnega proračuna ministrstva, pristojnega za kulturo, ter 2) reformo celotnega kulturno političnega modela, ki jo nevladni sektor v kulturi in umetnosti pričakuje in aktivno zagovarja že vrsto let (spremembe ZUJIK, vključitev v novo finančno perspektivo strukturnih skladov EU, reforme na področju pridobivanja zasebnih sredstev, itd.).

Naš cilj glede konkretne zgodbe je slediti poslanstvu in viziji, ki jo društvo Asociacija poskuša že dve desetletji udejanjiti tudi v kulturno politični realnosti:

•    izboljšanje delovnih pogojev in sistemskega položaja samostojnih ustvarjalcev in nevladnih organizacij (NVO) v umetnosti in kulturi ter posameznikov, ki v njih delujejo,
•    posodobljeno kulturno politiko, ki bo spodbujala kulturno in umetniško raznolikost in ustvarjala pogoje za enakopraven dostop do najrazličnejših vsebin,
•    izboljšanje celotnega položaja sodobnih umetnostnih in urbanih kulturnih praks v državi in družbi,
•    zagotavljanje enakopravnih pogojev za delovanje v primerjavi s tistimi v javnih zavodih.

Društvo Asociacija, ki združuje preko devetdeset nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi, je na napovedanem kriznem sestanku članstva pregledalo dogajanje v zadnjih tednih v polju kulturne politike ter sklenilo sledeče nadaljnje korake.

Delovanje MIZKŠ na enem temeljnih področij njegovega poslanstva, ki je zagotavljanje financiranja javnega interesa v kulturi preko objave javnih razpisov, je v letu 2012 doseglo vrhunec nestrokovnosti in samovoljnega ravnanja. Poleg tega, da je ministrstvo v zadnjem letu ukinilo kar nekaj javnih razpisov, preko katerih je bilo delno sofinancirano delovanje tudi nevladnega sektorja v kulturi (kulturna dediščina, paritetna sredstva za projekte sofinancirane preko sklada Kultura 2007, usposabljanje, sejmi, itd.), je bilo izvajanje programskih in projektnih razpisov v letošnjem letu skrajno neprofesionalno:

•    zavlačevanje z objavo razpisov,
•    zavlačevanje z imenovanjem strokovnih komisij in posledično prepozno ocenjevanje prijav,
•    podpisovanje pogodb »čez noč«,
•    apeliranje na odpovedovanje pravici pritožbe za omogočanje čim prejšnjega podpisa pogodb,
•    neinformiranost o dejanskem proračunskem dogajanju in posledično zamujeni roki za podpis pogodb s porabniki proračunskih sredstev,
•    zavajajoče, kontradiktorno in netransparentno komuniciranje predstavnikov MIZKŠ glede dotične tematike.

Vse zgoraj našteto je rezultiralo v situacijo, da so nevladne organizacije iz polja kulture in umetnosti ter samozaposleni v kulturi ostale brez pričakovanih nujnih sredstev na projektnem razpisu za področje uprizoritvene umetnosti, medtem ko je usoda ostalih področij še vedno nejasna. Če k vsemu tem dodamo še samovoljno ukinitev pred kratkih ustanovljenega Centra za sodobni ples, lahko zaključimo, da smo v zadnjem času priča  nestrokovnemu upravljanju s kulturo in nedopustnim političnim odločitvam, ki so v nasprotju s strategijo kulturne politike in vrednostjo kulture in umetnosti v naši družbi.

V nadaljevanju ugotavljamo, da je bilo s strani ministrstva, pristojnega za kulturo, v primeru izvedbe projektnih razpisov v letu 2012 storjeno več hudih proceduralnih napak, zaradi katerih je neposredno in posredno ogroženo delovanje večjega števila nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi. Ker se zavedamo, da tovrstno samovoljno ukinjanje razpisov, do katerih so privedle naštete napake, lahko postane model delovanja v prihodnje tudi na ostalih področjih financiranja uresničevanja javnega interesa v kulturi  (večletno projektno in programsko financiranje ter financiranje javnih zavodov), smo se skupaj s člani društva Asociacija odločili, da neposredno prizadeti prijavitelji na razpis vložijo tožbo zaradi kršitev upravnega postopka pri izvedbi Javnega razpisa za izbor kulturnih projektov na področju uprizoritvene umetnosti. Društvo Asociacija bo k skupinski tožbo pozvalo tudi ostale prizadete prijavitelje na razpis.

Pričakujemo, da se bo minister Turk, kot nosilec politične volje ministrstva, pristojnega za kulturo, do nastalih anomalij v delovanju ministrstva v preteklih tednih jasno opredelil ter podal konkretne zaveze h korakom za njihovo reševanje, zato bomo nanj v prihajajočih dneh naslovili pismo z zahtevo, da se z nami sestane v najkrajšem možnem času, t.j. do 24. 10. 2012, roka za vložitev tožbe zoper sklep o ustavitvi postopka Javnega razpisa za izbor kulturnih projektov na področju uprizoritvene umetnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/stalisce-asociacije-do-ustavitve-enoletnega-razpisa-za-uprizoritveno-umetnost-v-letu-2012-na-mizks