Nova sezona SSG v znamenju 110-letnice

Avtor: STA

Nova sezona Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu, ki so jo predstavili včeraj v tržaškem Kulturnem domu, bo potekala pod geslom 110 s pohvalo. Geslo opozarja na 110-letnico ustanovitve Dramatičnega društva v Trstu.


SSG v letošnji sezoni ponuja osnovni in tri izbirne abonmaje. V osnovnem abonmaju je sedem predstav: dve novi uprizoritvi SSG na velikem odru, ena uprizoritev SSG na malem odru, koprodukcijska uprizoritev na ambientalnem prizorišču, nova uprizoritev na prostem, gostujoča predstava ter nagradna predstava Konec dober konec, ki je po motivih Williama Shakespeara nastala v režiji Alessandra Marinuzzija kot koprodukcija SSG in Stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine (FJK).

Sezona se bo začela 9. novembra s premiero dela Vinka Möderndorferja Vaje za tesnobo v režiji Jake Andreja Vojevca in produkciji SSG. Januarja 2013 bo na sporedu delo Srce v breznu Sebastijana Horvata, Luke Golca in Nataše Gaši. Predstava je nastala v koprodukciji SSG, Kraljevskega pozorišta Zetski dom iz Cetinj in Mednarodnega festivala uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto.

Marca bo SSG uprizorilo komedijo Jordija Galcerana Burundanga v režiji Nenni Delmestre, v maju pa si bo mogoče ogledati koprodukcijo z ljubljansko Dramo Še vedno vihar Petra Handkeja v režiji Ivice Buljana. V okviru osnovnega abonmaja bo gostoval tudi Špas Teater s komedijo po vohunskem trilerju Alfreda Hitchcocka 39 stopnic v režiji Jaše Jamnika, sezono pa bo sklenila predstava na prostem v režiji Igorja Pisona, ki bo uprizoril "Mahagonny-Songspiel" Bertolta Brechta in Kurta Weilla.

V okviru modrega programa bo na ogled baletna predstava ansambla Royal Mongolian Ballet Veter z vzhoda, biografska drama o Simonu Gregorčiču Kdor sam do večera potuje skoz svet v izvedbi SNG Nova Gorica, kantavtorski večer z Vladom Kreslinom in predstava koreografa Edwarda Cluga Hommage a Strawinsky v produkciji SNG Maribor.

V okviru zelenega programa bodo na sporedu plesna predstava koreografinje Kjare Starič comPASSiON v koprodukciji Kjara's dance project in Cankarjevega doma, predstava Daniela Glattauerja Proti severnemu vetru v koprodukciji Prešernovega gledališča iz Kranja in Mestnega gledališča s Ptuja in v režiji Alena Jelena, opera Richarda Wagnerja Leteči Holandec v izvedbi ljubljanske Opere in Cankarjevega doma ter glasbeno-plesna predstava ansambla FlamenQueVive Pinturas.

V sklopu rdečega programa pa bodo na sporedu avtorski projekti: predstava "Amado mio" v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča in ŠKUC v režiji Ivana Peternelja, delo Vedrane Rudan Kurba v izvedbi Gledališča Glej in režiji Marka Bulca, projekt Marka Mandića Mandićstroj v izvedbi SNG Drama iz Ljubljane in Vie Negative v režiji Bojana Jablanovca ter predstava Gregorja Čušina Evangelij po Čušinu. Poleg omenjenih abonmajev bodo na voljo tudi abonmaji za otroke in mladino: Zlata ribica, Morski pes in Barakuda.

Tudi letos bo abonmajska sezona SSG potekala še v Gorici in v Beneški Sloveniji. V Gorici bodo na sporedu štiri uprizoritve SSG in dve gostujoči predstavi, v Beneški Sloveniji pa tri uprizoritve SSG.

Novo sezono so predstavili predsednica upravnega sveta SSG Maja Lapornik, umetniški vodja Diana Koloini in umetniški svetovalec Danijel Malalan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-sezona-ssg-v-znamenju-110-letnice