Vražji fant z zahodne strani najboljša predstava na Linhartovem srečanju

Avtor: STA

Strokovna žirija 51. Linhartovega srečanja je z matičkom za najboljšo predstavo v celoti nagradila predstavo Vražji fant z zahodne strani v izvedbi Loškega odra Škofja Loka. Poleg glavne nagrade so v soboto v Postojni podelili še tri nagrade matiček ter dve posebni priznanji.



Na tokratnem Linhartovem srečanju, festivalu gledaliških skupin Slovenije v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), so v treh dneh uprizorili deset predstav, od tega šest tekmovalnih.

Žirija, ki so jo sestavljali igralka in pisateljica Maja Gal Štromar, režiserka Tijana Zinajić in režiser Kevin Dowsett iz Velike Britanije, je poleg matička za najboljšo predstavo v celoti podelila še tri matičke.

Matička za žensko vlogo je namenila Tamari Avguštin za vlogo Pegeen Mike, krčmarjeve hčere v igri Vražji fant z zahodne strani v izvedbi Loškega odra Škofja Loka, matička za pogumen in iskren pristop je podelila predstavi Vaje za tesnobo v izvedbi KUD Fofite, Medvode, matička za žensko vlogo pa Moniki Jekler za vlogo Šefike v isti predstavi, so sporočili organizatorji.

Žirija je letos poleg matičkov podelila še dve posebni priznanji. Prejeli sta ju Šentjakobsko gledališče Ljubljana za igro Kripl iz Inishmaana in Klemen Langus za vlogo Jermana v predstavi Hlapci Gledališča 2B.

Linhartovo srečanje je osrednja gledališka prireditev v organizaciji JSKD. Srečanje predstavlja izbor predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. Nanj se lahko prijavijo vse slovenske ljubiteljske gledališke skupine, ki delujejo na območju Slovenije, v zamejstvu ali tujini. V sezoni 2011/12 so si regijski selektorji ogledali 118 predstav in sestavili program desetih regijskih festivalov, so še navedli organizatorji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vrazji-fant-z-zahodne-strani-najboljsa-predstava-na-linhartovem-srecanju