Center sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija bo zvečer odprl vrata

Avtor: STA

Na Vodnikovi domačiji bo drevi ob 18. uri odprl vrata Center sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija. Otvoritveni program bo sooblikoval pester nabor slovenskih in mednarodnih umetnikov, ki bo napolnil vse prostore Vodnikove domačije. Uvedla ga bo predpremiera sonorične invokacije Vrnivec Hanne Preuss, Jake Šimenca in Luke Umeka.


Hanna Preuss / foto Nada Žgank

Med drugim bodo v dvorani Pri kamniti mizi odprli razstavo izdelkov iz lesa Jožeta Slaka Đoke, v parku bo postavljena kiparska participativna instalacija Slovo Lučke Koščak in Hanne Slak, na vrtu pa bo mogoče videti strašila, ki jih bodo izdelali otroci osnovne šole Valentin Vodnik in vrtca Mojca.

V Kašči bo predstavljena vizualna poezija Guillaumeja Cailleauja in v kleti sonorična video impresija Luke Umeka in Hanne Preuss. Zbrane bo v zaključek večera popeljala Topolovska minimalna orkestra priznanega mednarodnega festivala Postaja Topolove pod vodstvom Antonia Della Marine.

Center sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija bo, kot je na novinarski konferenci povedala umetniška vodja Hanna Preuss, združil izjemno sodoben, avantgardni pogled na današnjo zvočno, glasbeno in drugo umetnost z našimi koreninami, s preteklostjo.

Vodnikova domačija bo s tem, ko jo je v upravljanje prevzel Hanna's atelje sonoričnih umetnosti pod umetniškim vodstvom Preussove, postala dom sonoričnega gledališča, opremljenega z vsemi izumi, ki jih je razvila ekipa v ateljeju delujočih umetnikov. Tukaj bodo potekale številne dejavnosti, povezane s sonoriko: med njimi sonorični performansi, zvočne instalacije, video, ples, transformacije in kompozicije zvoka na odru ter ustvarjanje zvočne podobe pri filmih.

Po besedah vodje oddelka za kulturo na ljubljanski mestni občini Uroša Grilca so za Vodnikovo domačijo že dalj časa iskali ustrezen program, a zanjo ni bilo zanimanja. Potem so jo v upravljanje dobili Muzej in galerije mesta Ljubljana (MGML), a se tudi to ni izkazalo kot uspešna poteza, zato so se v začetku leta odločili za objavo razpisa. Nanj je prispelo devet prijav, komisija pa je za novega upravitelja Vodnikove domačije izbrala Hanna's atelje sonoričnih umetnosti pod umetniškim vodstvom Preussove.

Njihova pričakovanja glede Vodnikove domačije so po Grilčevih besedah velika. Po tem, ko je bil izbran novi upravitelj, so na Vodnikovi domačiji izvedli tudi nujne vzdrževalne posege in hišo, tako Grilc, "osvežili". Obnovili so tudi Vodnikovo zbirko, ki jo nameravajo februarja prihodnje leto še nadgraditi.

Direktor MGML Blaž Peršin je izpostavil, da je bila Vodnikova domačija nazadnje spomeniško obnovljena v 80. letih minulega stoletja, zatem niso bila opravljena več nobena vzdrževalna dela. Dediščina po njegovih besedah najbolje živi, kadar je v funkciji pogleda na sedanjost in prihodnost. Kar se tiče Vodnikove zbirke, pa so si želeli svežega prikaza, obenem je lahko Vodnik tudi navdih sodobnim umetnikom.

Sedaj so bili po besedah Preussove storjeni šele začetni koraki. V nadaljevanju se nameravajo prijavljati na evropske razpise, ki vključujejo modernizacijo in revitalizacijo evropske kulturne dediščine in ti bodo tudi eden izmed glavnih virov tehnološkega razvoja novega centra sonoričnih umetnosti. Poleg tega bodo pomenili tudi velik doprinos k novi osvetlitvi in oživitvi začetkov narodove kulture in literarnega ustvarjanja ter slovenske razsvetljenske misli in njenih nosilcev. Delovati nameravajo tudi kot most med Slovenijo in svetom ter pomagati slovenski kulturi, da bo prodrla v tujino, v Slovenijo pa pritegniti tuje umetnike.

Vodnikova domačija bo tako v prihodnosti postala dom sonoričnega gledališča, opremljenega z vsemi izumi, ki jih je razvila ekipa v ateljeju delujočih umetnikov. Tukaj bodo potekale še druge dejavnosti, povezane s sonoriko: sonorični performansi, zvočne instalacije, video, ples, transformacije in kompozicije zvoka na odru, ustvarjanje zvočne podobe pri filmih. Vzpostavili bodo galerijo najnovejših dosežkov na področju avdiovizualnih umetnosti, fonoteko in programoteko, trgovinico z izdelki s področja sonorike. V zvočnem vrtcu se bodo posvetili tudi glasbeni izobrazbi za najmlajše.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/center-sonoricnih-umetnosti-vodnikova-domacija-bo-zvecer-odprl-vrata