Maribor bo gostil japonsko plesno zasedbo Sankai Juku

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bo 22. in 23. septembra ob 19.30 s predstavo Tobari nastopila svetovno znana japonska plesna skupina Sankai Juku, ki jo vodi Ushio Amagatsu. Gre za predstavo s t.i. plesom butoh, ki je nastal na Japonskem po drugi svetovni vojni, so sporočili iz javnega zavoda Maribor 2012.


Foto: Arhiv EPK

Predstava Tobari, ki govori o sreči in življenju, luči in temi ter življenju in smrti, bo uprizorjena v okviru cikla Oder med nebom in zemljo. Tobari lahko v japonščini pomeni zaveso ali pa tisti trenutek dneva, ko se mrak prevesi v temo.

Ples butoh se v tradicionalni obliki izvaja v belem ličilu in s počasnimi, popolnoma nadzorovanimi gibi. Sankai Juku, legendarno japonsko skupino plesa butoh, je v 70. letih ustanovil velik estet in maestro Ushio Amagatsu. Njegov butoh je mehak in izjemno globok, skoraj svečeniško filozofski. Skupini so njene predstave sublimne lepote prinesle svetovno slavo in jo postavile v sam vrh izjemnih gledaliških fenomenov, navajajo v omenjenem zavodu.

Predstava Tobari je bila premierno uprizorjena maja 2008 v pariškem gledališču Theatre de la Ville. Vse dosedanje ponovitve so bile razprodane, občinstvo pa jo je vsakič pospremilo z neprekinjenimi ovacijami. Časnik Le Monde ji je v članku The Cosmic Dance (Kozmični ples) namenil izvrstne kritike.

Pred horizontom, prekriva ga 6600 svetlečih zvezd, ki ponazarjajo poletno nočno nebo nad Japonsko, se v počasnih, skoraj sanjskih gibih v popolni koncentraciji premikajo plesalci, resnični bojevniki lepote. Njihov ples odzvanja kot nemi krik v temo; ko gledalec zapusti dvorano, ostane še dolgo ujet v njihov čar.

Na odru se zvrsti zgolj nekaj elementov, precej manj kot jih je bilo v prejšnjih predstavah Amagatsuja, vendar se ti zlijejo v poprej neznan svet, ki ga obliva gosta tema, v kateri pobliskavajo drobne luči. Uro in pol trajajočo predstavo tako sestavljajo rojstvo, smrt in ponovno rojstvo, ki občinstvo popeljejo v "kozmos življenja".

Preden se je podal v butoh, je Amagatsu deloval v tokijski Akademiji klasičnega in modernega plesa. Leta 1975 je pričel voditi delavnice, na katerih je iskal plesalce za novoustanovljeno plesno skupino. Izmed 30 kandidatov je izbral zgolj tri plesalce. Skupina Sankai Juku, ki v neposrednem prevodu pomeni "delavnica gora in morja", združujoč dve osnovni prvini japonske topologije, je takrat namreč veljala za moško skupino.

Kmalu po ustanovitvi je skupina Sankai Juku pričela nastopati na Japonskem, večinoma v manjših, avantgardnih gledališčih. Leta 1978 je sledila prva velika produkcija z naslovom Kinkan Shonen. Predstava je razkrila Amagatsujevo novo vizijo plesa butoh, ki je izžarevala jasnejšo, bolj transparentno in bolj zemeljsko podobo. Moč posameznega izraza, giba in čustva se napaja z izvorom sveta in izraža strastno dojemanje življenja, smrti in univerzalnosti.

Leta 1980 je skupina iz Tokia prvič gostovala v Evropi, na festivalu v francoskem Nancyju. Od takrat redno potuje po vsem svetu. Od leta 1983 svoja dela snuje in pripravlja na Japonskem, od koder prihajajo tudi vsi člani. Nove predstave nato premierno predstavijo v pariškem gledališču Theatre de la Ville.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/maribor-bo-gostil-japonsko-plesno-zasedbo-sankai-juku