Drama začenja novo sezono z dvema premierama in Nemirno nočjo

Avtor: SNG Drama Ljubljana

V foyerju SNG Drama Ljubljana so včeraj ustvarjalci otvoritvenih premier sezone 2012/13 predstavili dolgo pričakovani uprizoritvi ZANG TUMB TUUUM v režiji Vita Tauferja in Ponorela lokomotiva poljskega avantgardista Stanisława Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija.


Ponorela lokomotiva / foto Peter Uhan

Premierno uprizoritev bosta doživeli na Nemirno noč!, v soboto 15. septembra, ki jo bodo poleg dramskih doživetij spremljali še konceptualni kulturno-umetniški dogodki po celotnem območju gledališča.

Na velikem odru SNG Drama Ljubljana bodo tako ob 20. uri igralci uprizoritve ZANG TUMB TUUUMBBojan Emeršič, Boris Mihalj, Branko Šturbej, Jernej Šugman, Maša Derganc, Polona Juh, Rok Vihar, Saša Mihelčič, Saša Tabaković in Zvezdana Mlakar – na osnovi različnega futurističnega gradiva v dramatizaciji Lare Simone Taufer raziskovali futuristično eksplozijo svobodne kreativne norosti in preverjali, ali lahko obsesije, dileme in pasti, s katerimi so se srečevale umetniške avantgarde v prvih desetletjih  20. stoletja, danes znova zaživijo. Ob 21. uri pa nas bodo Janez Škof, Aljaž Jovanović, Maja Sever, Tina Vrbnjak, Matija Rozman, Nina Ivanišin, Petra Govc, Zvone Hribar, Gorazd Logar, Andrej Nahtigal, Katja Levstik in Nino Raffanelli z odra Male drame premierno popeljali na avanturistično pot metafizičnega nemira in iskanja neznanega, vznemirljivega in izrednega (gledališkega) doživetja ob prvi slovenski uprizoritvi Ponorele lokomotive.

Po besedah v. d. ravnatelja SNG Drama Ljubljana Petra Sotoška Štularja je odločitev za dve sočasni premieri spodbudila želja po organizaciji čim bolj opaznega dogodka, ki bo ustrezno obeležil otvoritev nove sezone v osrednjem slovenskem dramskem gledališču in ji dal dodatni zagon za nadaljevanje in preseganje uspehov minulega gledališkega leta. »Z veseljem najavljam začetek sezone 2012/13, z dvema premierama na isti večer, dvema dejanjema, ki obravnavata problematiko poguma, vabita k premisleku o trenutnem času in prostoru in, vsaj upam, da bosta prispevali k še bolj živahni izmenjavi mnenj o teh pomembnih temah,« ga je dopolnil umetniški vodja SNG Drama Ljubljana Eduard Miler.

»Pravijo, da režiser vse življenje dela eno predstavo. Od predstave do predstave iščem nove izzive, vendar so futuristi tisti, ki jih že od nekdaj nosim s sabo. Futurizem je emblem 20. stoletja v vseh svojih postavkah. Uprizoritev ZANG TUMB TUUUM je natančna podoba oz. zlitje našega sveta, ni rekonstrukcija futurizma in futurističnega gledališča, ampak govori o današnjem svetu,« je povedal režiser uprizoritve ZANG TUMB TUUUM Vito Taufer.

Po besedah režiserja uprizoritve Ponorela lokomotiva Jerneja Lorencija uprizoritev »izpostavlja vprašanje poguma, ki ga toliko bolj potrebujemo v času stiske in tesnobe in tega kar smo za njegovo aktualizacijo pripravljeni zastaviti, žrtvovati. V procesu nastanja uprizoritve smo se kot ekipa in kot posamezniki spraševali kaj smo pripravljeni zastaviti mi. Odgovor na ta vprašanja nas čaka v soboto.«

Dramaturginja ZANG TUMB TUUUM Lara Simona Taufer, ki je s selekcijo 'oceana' različnih futurističnih gradiv sestavila izhodiščno besedilo iz katerega »se je skozi delo ustvarjalcev razvila predstava ZANG TUMB TUUUM. Vodilni moto našega ustvarjalnega procesa je bila, glede na dane okoliščine, optimalna oživitev futuristične svobodne kreativne norosti – destrukcija, zato da se ustvarja nekaj novega, živega v nasprotju s preteklim, mrtvim, preživetim.«

Dramaturginja Ponorele lokomotive Eva Kraševec pravi, da je uprizarjanje te igre »v trenutnih družbenih razmerah svojevrstno politično dejanje. Je krik proti apatičnosti, proti življenjskim in gledališkim konvencijam ter korak proti zatiranju svobode individualnosti, ki smo jim vsem v zadnjem času priče na vsakem koraku.«

Prevajalka in dramaturginja Darja Dominkuš je prevajanje Ponorele lokomotive označila za čisti užitek: »Stanisław Ignacy Witkiewicz mi je pri prevajanju predstavljal nenehno inspiracijo. Veliko o tem pove tudi njegov moto 'če moram izbirati med norostjo in sivino, norostjo in dolgočasjem, vedno izberem norost'. Kot katastrofist je verjel, da človeštvo čaka prepad, vendar je imel tudi močan smisel za humor in bil prepričan, da se človek od drugih bitij razlikuje po tem, da osmisli svoje bivanje s filozofijo in umetnostjo.«

Uprizoritev ZANG TUMB TUUUM pomembno definirajo tudi opazna scenografija Marka A. Kovačiča, kostumi Barbare Podlogar, glasba skladatelja Mitje Vrhovnika Smrekarja, koreografija Matjaža Fariča, osvetljava oblikovalca luči Denija Šesnića, video projekcije Borisa Garba, lektorski in uredniški prispevek Aljoše Doboviška ter študijsko sodelovanje asistenta režiserja Daniela Daya Škufce in asistentke kostumografinje Dajane Ljubičić. 

Avanturistično pot nastajanja uprizoritve Ponorela lokomotiva pa so pomembno zaznamovali tudi skladatelj Branko Rožman, scenograf Branko Hojnik, kostumografka Belinda Radulović, koreograf in asistent režiserja Gregor Luštek, lektorica Tatjana Stanič, oblikovalec luči Pascal Mérat in asistentka režiserja študentka Eva Kokalj.

Ob premieri obeh uprizoritev je SNG Drama Ljubljana pripravila in izdala tudi gledališka lista. Gledališki list Ponorele lokomotive, ki ga je uredila dramaturginja Eva Kraševec, poleg aktualnih analitičnih člankov priznanih avtorjev, integralnega besedila drame in fotografij z vaj, objavlja še dve izvirni Witkiewiczevi 'teoretski' besedili. Gledališki list ZANG TUMB TUUUM, ki ga je uredil lektor Aljoša Dobovišek, pa ob analitičnih člankih priznanih piscev, fotografijah z vaj ter pregledu nagrad in sezone 2011/12, vsebuje še izbor futurističnih besedil, ki so navdihnila nastanek uprizoritve. Za obliko in fotografsko gradivo obeh sta poskrbela oblikovalka Danijela Grgić in fotograf Peter Uhan. Gledališka lista (prvi stane pet in drugi štiri evre) sta naprodaj pri blagajni gledališča in pri biljeterski službi SNG Drama Ljubljana.

O otvoritvenem dogodku Nemirna noč!
Otvoritvena slovesnost sezone 2012/13 v SNG Drama Ljubljana bo pod skupnim imenom Nemirna noč! povezala gledališko umetnost s spremljajočimi konceptualnimi kulturno-umetniškimi dogodki. Od 18. ure naprej bo mogoče prisluhniti zvočni instalaciji Postaja Drama skladatelja Branka Rožmana, in sicer v istoimenski urbani instalaciji – obnovljeni pasaži pred službenim vhodom SNG Drama Ljubljana –,  oblikovalcev Darjana Mihajlovića Cerarja in Danijela Modreja. Na ploščadi pred glavnim vhodom Drame bo med 19. in 20. uro potekal koncert uveljavljene džez zasedbe Kar češ brass band. Po premieri na velikem odru in v Mali drami pa se bo otvoritveno druženje nadaljevalo na levem odru ob koncertu mednarodno priznanega Kvinteta Piazzolleky.

O urbani instalaciji Postaja Drama
Namen projekta prenove in grafične obdelave pasaže SNG Drama Ljubljana je oživitev njegove neposredne okolice. Ker je pretok pešcev največji pri postajališču mestnega avtobusa, je bila pasaža najbolj primerno mesto za urbano prenovo. »Osvežena podoba tako na novo nagovarja mimoidoče in jih bolj direktno osvešča o 'vsebini'/dejavnosti naše osrednje gledališke ustanove,« sta povedala oblikovalca in avtorja urbane instalacije Postaje Drama Darjan Mihajlović Cerar in Danijel Modrej. »Poleg tega posega bodo pred vsako premiero v prostoru med glavnim vhodom, avtobusno postajo in pasažo ustvarjene prostorske instalacije, ki se bodo navezovale na vsebino predstav in dodatno oživljale prostor okoli Drame,« še dodajata.

O sezoni 2012/13
V sezoni 2012/13 je SNG Drama Ljubljana pripravlja šest premier na velikem odru in štiri v Mali drami, od tega pet prvih slovenskih uprizoritev. Ena uprizoritev bo nastala v koprodukciji z Dramo SNG Maribor in Mariborom 2012 – Evropsko prestolnico kulture in ena v koprodukciji z Društvom Familija. Poleg otvoritvenih premier, se bodo na velikem odru v nadaljevanju gledališkega leta zvrstile: prva slovenska uprizoritev drame Bertolta Brechta Mati v režiji Sebastijana Horvata, mariborska koprodukcija Veliki briljantni valček Draga Jančarja v režiji Diega de Bree in uprizoritve iger Williama Shakespeara Hamlet v režiji Eduarda Milerja, Antona Pavloviča Čehova Tri sestre v režiji Janusza Kice in Vladimirja Majakovskega Misterij buffo v režiji Aleksandra Popovskega. V Mali drami pa bodo doživele prvo slovensko uprizoritev drame Dorote Masłowske Pri nas je vse v redu v režiji Ivane Djilas, Aleksandra Vvedenskega Božič pri Ivanovih v režiji Oliverja Frljića in Petra Handkeja Še vedno vihar v režiji Ivice Buljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drama-zacenja-novo-sezono-z-dvema-premierama-in-nemirno-nocjo