V Cankarjevem domu v letošnjo sezono z utečeno programsko shemo

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) so po besedah generalnega direktorja Mitje Rotovnika kljub krizi in dejstvu, da so se družinski proračuni za kulturo skrčili, za sezono 2012/13 pripravili vrsto zanimivih dogodkov. Programska shema ostaja nespremenjena. S posebnim programom bodo obeležili 30. obletnico orgel v Gallusovi dvorani.


FAR / foto Arhiv CD

Kljub previdnosti pri načrtovanju programa so po Rotovnikovih besedah prepričani, da ponujajo glede na razmere morda celo optimalen program. Ohranjajo tudi nekaj prireditev z brezplačnimi vstopnicami, predvsem so to literarni dogodki in predavanja. Obisk predstav vrhunskih mednarodnih gledaliških in plesnih ustvarjalcev ter ansamblov pa je glede na stroške gostovanj postal včasih preslab, kar vodi v krčenje tega dela programa, je še povedal.

Obletnico postavitve orgel v Gallusovi dvorani, ki so bile izdelane v berlinski delavnici Karla Schukeja, bodo obeležili s sklopom orgelskih koncertov. Tako bo med drugim mogoče prisluhniti Daliborju Miklavčiču, Tomaž Sevšek pa bo na orglah Gallusove dvorane nastopil ob spremljavi orkestra Slovenske filharmonije.

S področja baleta v CD v središče pozornosti postavljajo zadnje delo z naslovom FAR plodovitega plesnega ustvarjalca in prvega rezidenčnega koreografa Kraljevega baleta iz Londona, ki je izšel iz sodobnega plesa, Waynea McGregorja. Predstava bo na ogled novembra.

Decembra bo v CD gostoval kanadski Cirkus Eloize, ki je že dvakrat navdušil ljubljansko občinstvo. V najnovejšem delu z naslovom Kreacija 2012 raziskuje utripajoči svet stripa.

Za ljubitelje opere pripravljajo Letečega Holandca Richarda Wagnerja. Koprodukcija SNG Opera in balet Ljubljana ter CD bo pod dirigentskim vodstvom Aleksandra Markovića premierno uprizorjena 18. januarja. Režijo je prevzel Matjaž Berger.

Ljubitelje plesa bo razveselilo gostovanje Compagnie Maguy Marin iz Francije. Dela Maguy Marin so freske o sodobnosti, v kateri ustvarjalka prepoznava polje ruševin, ki so jih za sabo pustile velike kolektivne katastrofe 20. stoletja. Predstavo Salve si bo na odru Linhartove dvorane mogoče ogledati aprila. Tega meseca bo v CD gostovala brazilska zasedba Grupo Corpo z umetniškim vodjo Paulom Pederneirasom.

Z opero Čarobna piščal po Mozartu v režiji Petra Brooka, ene najpomembnejših gledaliških osebnosti zadnjega pol stoletja, bo v Ljubljani gostoval Bouffes du Nord iz Pariza. Uprizoritev se odpoveduje standardnemu opernemu razkošju, ne pa tudi glasbi. Z mladimi opernimi pevci na komorno zasnovanem prizorišču Brook na novo odkriva Mozarta in ga prežarči z izrazito avtorsko vizijo, ki se uresniči kot poveličanje umetnosti, so zapisali v programski knjižici.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjevem-domu-v-letosnjo-sezono-z-uteceno-programsko-shemo