Za začetek nove sezone v kranjskem gledališču Luttmannov Sen

Avtor: STA

Prešernovo gledališče Kranj v novo sezono vstopa s komedijo Enrica Luttmanna Sen. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pred sobotno premiero predstave povedala režiserka Mateja Koležnik, gre za duhovito komedijo o umetnosti in življenju nasploh. Zaradi negativnega odnosa sedanjega časa do umetniškega ustvarjanja pa je tudi zelo aktualna.


foto Mare Mutić

Koležnikovo boli, da se v sedanjem času umetniško ustvarjanje opredeljuje kot nekaj luksuznega in nepotrebnega, podpre pa se lahko le vrhunsko ustvarjanje. A umetnost v veliki večini nastane slučajno. "Če bi ustvarjalci vedeli, kakšen je recept za umetniško delo, bi jih bilo veliko več in bi bili bogatejši," je poudarila Koležnikova, ki se ji zdi nevarno, da se v slovenski javnosti po novem zapira prostor za umetniške poskuse.

Koležnikova meni, da je bistvo umetnosti omogočiti drugačen pogled na našo vsakdanjost. Podobnega mnenja pa je tudi avtor komedije Sen, italijanski dramatik Enrico Luttmann, ki se pred premiero mudi v Kranju. "Zame je umetnost nekaj, kar portretira svet na drugačen način. Če umetniško delo v nas prebudi neka vprašanja, potem ima smisel," je povedal.

Želi si, da bi njegovo besedilo pripomoglo k temu, da bi se ljudje začeli spraševati, kaj pravzaprav gledajo, ko gledajo umetniško delo. Tako bi sami v njem poiskali smisel in ne le sledili vnaprejšnjim kritikam o tem, kaj je in kaj ni umetnost. "Kadar smo pred umetniškim delom in v njem ne vidimo nobenega smisla, je naša dolžnost, da začnemo o njem globlje razmišljati," je pozval večkrat nagrajeni italijanski dramatik.

Tema predstave je sodobna likovna umetnost, za katero se je v preteklosti velikokrat zgodilo, da se v času nastanka neke umetnine ta ni zdela vredna pogleda in razmisleka. "Verjetno je imanentna stvar umetnosti same, da če z njo zadeneš bistvo časa, v katerem živiš, je ljudje ne razumejo ali nočejo sprejeti," je ocenila Koležnikova.

"Tekst je zelo aktualen, saj na izjemno absurdno komičen način govori o odnosu sveta do sodobne umetnosti in sodobne umetnosti do sveta," je dejala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček.

Luttmann v komediji z inteligentnim humorjem, nepričakovanimi preobrati in prikazom absurdnih situacij spregovori o resnih stvareh. Ima izjemno spretno roko za pisanje kratkih dialogov, s katerimi vzpostavlja zanimivo dramsko napetost, je prepričan prevajalec Janko Petrovec, ki meni, da to besedilo z izrazito situacijsko komiko na kranjski oder prinaša svežino.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/za-zacetek-nove-sezone-v-kranjskem-gledaliscu-luttmannov-sen