Pandurjeva Medeja premierno na Dubrovniških poletnih igrah

Avtor: STA

Najnovejša predstava režiserja Tomaža Pandurja Medeja je premiero doživela v petek, 3. avgusta, na festivalu Dubrovniške poletne igre. Klasična Evripidova grška tragedija z igralko Almo Prica v naslovni vlogi in igralskim ansamblom HNK Zagreb z gosti bo v Sloveniji na ogled 11., 12. in 13. septembra v sklopu Festivala Ljubljana.


"Obstajajo velike zgodovine narodov in držav. Toda nenapisana zgodovina brezdomcev in izseljencev, potnikov in pregnancev je večja od vseh skupaj. Ves hrup te zgodovine je sestavljen iz njihovih tišin. V tej tišini, danes, tri tisoč let po tem, ko se je Jazon izkrcal na peščeni obali Kolhide, se Medeja v svojem izgnanstvu poskuša spomniti nekaterih besed, obrazov in delov zgodbe. Medeja barbarka, ki je drzno izzvala vse svete in velike ideje Grkov," je ob predstavi zapisala dramaturginja Livija Pandur.

Dubrovniške poletne igre, ki že tradicionalno potekajo med 10. julijem in 25. avgustom, tudi letos ponujajo svoje odre in prizorišča v renesančnem mestnem jedru več kot 2000 umetnikom z vsega sveta. Predvideno je več kot 70 dramskih, glasbenih, plesnih, folklornih in drugih prireditev. Organizatorji so se odločili, da bodo letos na dramski program uvrstili tudi uspešnico Kralj Ojdip v režiji Eduarda Milerja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pandurjeva-medeja-premierno-na-dubrovniskih-poletnih-igrah