Izdajalec zaključuje spomladansko svetovno turnejo

Avtor: SMG

Na gledališkem bienalu Neue Stücke aus Europa (Nove igre iz Evrope), največjem evropskem mednarodnem gledališkem festivalu, posvečenem novim dramam, uprizorjenim v originalnem jeziku, ki med 14. in 24. junijem poteka v Wiesbadnu in Mainzu v Nemčiji, bo Slovenijo predstavljalo Slovensko mladinsko gledališče (SMG) s predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! Oliverja Frljića.


Foto: Žiga Koritnik

Predstava se po izboru festivala uvršča med deset najpomembnejših dram sodobne evropske dramatike, kar je priznanje režiserju Frljiću, dramaturgoma Borutu Šeparoviću in Tomažu Toporišiču, igralcem Primožu Bezjaku, Olgi Grad, Urošu Kaurinu, Borisu Kosu, Urošu Mačku, Dragici Potočnjak, Mateju Recerju, Dariu Vargi, Matiji Vastlu in Romani Šalehar, ki so soavtorji besedila za predstavo.

Na programu je enaintrideset sodobnih iger evropskih gledališč iz petindvajsetih držav, kakor je povedal intendant Državnega gledališča v Mainzu Matthias Fontheim, pa je moto letošnje izdaje bienala "Tuj sem". Na festivalu bodo letos gostovale še predstave gledališč iz Avstrije, Italije, Nemčije, Francije, Velike Britanije, Irske, Španije, Norveške, Danske, Islandije, Madžarske, Poljske, Litve, Slovaške, Rusije, Turčije, Cipra, Bolgarije, Romunije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine in Kosova. Kot zanimivost naj povemo, da se bo Oliver Frljić edini med režiserji in avtorji predstavil dvakrat. Poleg »Izdajalca« v izvedbi SMG, ga bo zastopal tudi hrvaški Teatar Itd. s predstavo Mrzim istinu oziroma Sovražim resnico. Vse predstave bodo uprizorjene v izvirnem jeziku, organizatorji pa bodo poskrbeli za simultani prevod.

Z nastopom v Wiesbadnu, natančneje Staatstheatru Wiesbaden, bo nova mednarodna uspešnica Slovenskega mladinskega gledališča v režiji Oliverja Frljića in izvedbi igralk in igralcev Mladinskega 22. in 23. junija po izjemno uspešnih predstavitvah v Bruslju, Montrealu in Braunschweigu zaključila svojo pomladansko turnejo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izdajalec-zakljucuje-spomladansko-svetovno-turnejo