Ljubezen kapital - slovenska opera velikih ekstremov

Avtor: STA

V sklopu 60. izdaje Festivala Ljubljana bo 27. junija na sporedu praizvedba opere Janija Goloba z enigmatičnim naslovom Ljubezen kapital. V operi se pohlep in tajkunske zgodbe prepletajo z ljubeznijo, njeno glavno sporočilo pa je, da vsakdo nosi breme svojih dejanj. Golob je glasbo snoval po libretu, tako da je mestoma udarna in mestoma romantična.


Libreto za predstavo je napisal Vinko Möderndorfer, ki je hkrati prevzel režijo. Po njegovih besedah je Ljubezen kapital brez dvoma sodobna opera, v katero pa si je želel vplesti in med seboj preplesti občečloveške značaje. "Osnovna zgodba opere je ljubezenski trikotnik med tremi osebami, ki prihajajo iz različnih socialnih slojev. Že tu se vzpostavi socialni konflikt, ki je mešan z ljubezenskim čustvovanjem in ljubosumjem," je povedal.

Golob in Möderndorfer sta idejo, da bi skupaj ustvarila opero, gojila že dobro desetletje, nastanek dela Ljubezen kapital pa je spodbudil razpis ljubljanske operno-baletne hiše leta 2009. Nanj sta se ustvarjalca odzvala in partitura novega dela je bila napisana že septembra 2010. Zaradi vseh dobro znanih težav operne hiše pa je bila praizvedba zamaknjena do letošnjega poletja.

Zgodba operne predstave je skrita v libretu, zato se je Golob pri pisanju partiture zelo naslanjal nanj: "V operi se pojavljajo zelo grobe, brutalne scene ter izjemno lirične scene. Pomembno je, da jim glasba sledi." Poudaril je, da je šel pri komponiranju zgolj izven meja neke urejene glasbe. "Tudi grobe scene so komponirane na tak način, da imajo neko logično orkestracijo in ni nič prepuščeno naključju. V liričnem delu pa je glasba precej v skladu z impresionizmom ali delno s pozno romantiko, ker se mi zdi, da je to v kontekstu," je pojasnil na včerajšnji novinarski konferenci.

Dirigent Marko Hribernik je dodal, da je ob študiju Golobove partiture zaznal, da gre za opero velikih ekstremov, ki jih bodo skušali posredovati tudi gledalcem. V njem se pojavljajo od izredno brutalnih in grdih do popolnoma eteričnih, ljubezenskih in zelo poduhovljenih scen. "Občinstvo bo ob tem delu doživelo neke vrste mučenje, ki mu sledi katarza," je napovedal.

Zasedba predstave bo po besedah umetniškega vodje opere Milivoja Šurbka ponudila največ, kar na slovenskem opernem področju zmoremo. Med nastopajočimi bodo priznani operni pevci Martina Zadro, Robert Vrčon, Mirjam Kalin, Janez Lotrič, Branko Robinšak, Jože Vidic in Juan Vasle. Scenografijo za predstavo, ki spominja na nekoliko mračnejšo otroško slikanico, podpisuje Branko Hojnik, kostume je zasnoval Alan Hranitelj, koreografijo pa Rosana Hribar. Kot dramaturg je pri predstavi sodeloval Blaž Lukan.

Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar je dejal, da so v ljubljanski operni hiši veseli, da so z Golobom in Möderndorferjem našli skupni jezik in da bo vendarle po nekajletnem dogovarjanju, v partnerstvu s Festivalom Ljubljana, prišlo do praizvedbe dela Ljubezen kapital. Šurbek, veliki zagovornik slovenske operne ustvarjalnosti, pa je dodal: "Ljubezen je v operi vsak dan, kapitala je malo manj, mi pa ju bomo imeli tokrat skupaj!"


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubezen-kapital-slovenska-opera-velikih-ekstremov