Letošnji Prelet prvič v skupni izvedbi SMG in Gleja

Avtor: STA

V Ljubljani bo med 24. in 31. majem potekal 6. gledališki festival Prelet, ki ga v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) letos prvič pripravljajo skupaj z Gledališčem Glej. Na ogled bo 16 predstav, večinoma uspešnic obeh gledališč iz lanske in letošnje sezone. Letošnja posebnost bodo performansi, s katerimi bodo odprli in sklenili festival.


Za sodelovanje z Glejem so se v SMG odločili zaradi vsebinskih podobnosti gledališč, je na novinarski konferenci povedala direktorica in umetniška vodja SMG Uršula Cetinski. Kljub temu, da je SMG javni zavod, sta si gledališči idejno zelo blizu, kar po mnenju Uršule Cetinski dokazuje tudi veliko število umetnikov, ki so v preteklosti sodelovali z obema gledališčema.

Po besedah umetniškega vodje Gleja Marka Bulca je v današnjih časih iskanje vsebinskih podobnosti med akterji na gledališki sceni izrednega pomena. Hvaležen je za solidarnostno gesto SMG, s katero je Gleju odprlo vrata tudi za morebitna gostovanja v tujini.

Začetki festivala Prelet segajo v leto 2007, ko so si v SMG želeli, da bi si njihove predstave ogledalo čim več tujih selektorjev. Kmalu so ugotovili, da je festival primeren tudi za slovensko občinstvo, saj si lahko posamezniki na njem ogledajo predstavo, ki so jo zamudili v rednem programu, je dodala direktorica in umetniška vodja SMG.

Festival bodo v četrtek, 24. maja, po dveh predstavah ob 21. uri odprli trije performansi. Avtorja prvega performansa z naslovom Kratko predavanje o prednostih slovenske kulture sta Jure Novak in Olga Kacjan, pod drugega, pod naslovom Ko slišim besedo igralec, se primem za denarnico, se podpisuje Marko Bulc, avtor tretjega "Kroatische-Slowenische Freundschaft: Patria pa je hrvaški umetnik Željko Zorica.

Med predstavami v produkciji SMG si bo mogoče ogledati Dantonovo smrt Georga Büchnerja v režiji Jerneja Lorencija, Izgubljeno čast Katharine Blum Heinricha Bölla v priredbi Blažke Müller Pograjc in režiji Matjaža Pograjca ter predstavo Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec svoje domovine. Glej pa bo med drugim prispeval premiero otroške predstave Ajde Ross Gozd raja v režiji Petra Kusa, Liferante v režiji Mihe Nemca in predstavo Misterio Bufo, ki je nastala po motivih Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega v režiji Marka Bratuša.

Sklep festivala bo po besedah Uršule Cetinski žensko obarvan, za kar bodo poskrbele avtorice performansov na zadnjo t.i. noč performansov. Prvi in drugi performans sta nastala v produkciji hrvaškega festivala Perforacije. Večer s performansi "Act(ing)" avtorice Petre Kovačić, Ciklus: Erszebet Bathory Vlaste Delimar ter Svoboda je vedno svoboda drugače mislečih Nede R. Bric, je hommage revolucionarnim ženskam v svetovni zgodovini. S sklepom festivala v SMG zaključujejo tudi s sezono, obarvano z družbenokritičnimi predstavami. Rdeča nit prihodnje sezone bodo intimnosti, je napovedala Uršula Cetinski.

Tadeja Pungerčar iz SMG je opozorila še na delavnico dramskega pisanja, ki jo bo vodil ameriški dramatik Norman Allen, avtor drame Zadnji ples Nižinskega, ki je bila uprizorjena v SMG v režiji Marka Mlačnika. Dodala je še, da bodo vse predstave opremljene tudi z angleškimi nadnapisi in tako primerne tudi za tuje obiskovalce.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnji-prelet-prvic-v-skupni-izvedbi-smg-in-gleja