Prvič na odru na ruskem govornem področju uprizorjen tekst Svetlane Makarovič Pekarna Mišmaš

Avtor: Mini teater

V nedeljo, 22. aprila 2012, bo v beloruskem državnem lutkovnem gledališču v Brestu premierno uprizorjena lutkovna igra Svetlane Makarovič, ki jo režira Robert Waltl v sodelovanju s hrvaško koreografinjo Natalijo Manojlović in beloruskim likovnim umetnikom Aleksandrom Grigorievom ter skladateljem Anatolijem Medvedjevom. V predstavi igrajo in animirajo Ivan Herasevich, Roman Parhach, Vladimir Tevosjan, Vadim Florjanovich, Elena Poljashenko, člani ansambla DLG Brest iz Belorusije.


Foto: Viktor Arlov

»Gre za izjemno dinamično predstavo z razkošnimi lutkami in zanimivo scenografijo. Veseli nas, da bodo končno preko ruskega jezika našo izjemno avtorico lahko spoznali tudi na ruskem govornem področju,« je iz Bresta sporočil Robert Waltl, takoj po premieri v Belorusiji pa se bo ekipa odpravila proti Sloveniji, kjer bodo predstavo v Mini teatru 28. aprila premierno pokazali tudi pred slovenskim občinstvom!

Projekt je zadnji mesec dni nastajal v Brestu in je obenem zaključek velikega evropskega projekta »Puppet Nomad Academy 2«, ki ga sofinancira EU Komisija za kulturo in v katerem sodelujejo umetniki iz Estonije, Belgije, Belorusije, Armenije, Češke, Slovaške, Madžarske, Srbije, Hrvaške in Slovenije.

Priznano Državno lutkovno gledališče Brest iz Belorusije je od svoje ustanovitve leta 1963 ustvarilo skoraj 150 predstav za otroke in odrasle, belorusko lutkovno gledališko dejavnost pa izredno uspešno predstavlja tudi izven meja države. Medtem ko za svoje delo prejema številne nagrade, je brestovskemu državnemu lutkovnemu gledališču posebno Nagrado za razvoj mednarodnih kulturnih vezi leta 2005 podelil tudi predsednik Belorusije, leta 2007 pa mu je ministrski svet podelil še naziv Častne skupnosti Republike Belorusije. Državno lutkovno gledališče Brest iz Belorusije je eden izmed organizatorjev mednarodnega gledališkega festivala Beli stolp (White Tower) in sedež beloruskega centra UNIME.

Gledališče več kot trideset let vodi direktor in umetniški vodja Mikhail Shawel, častni kulturnik beloruske republike, v gledališču pa so zaposleni tudi ugledna beloruska umetnica Tamara Tevosyan ter veterana Ivan Gerasevich in Lydia Vovchenko. Osrednji del repertoarja predstavljajo dela državne in klasične drame. Na njihovem odru lahko gledalci uživajo v uprizoritvah znanih beloruskih dramatikov Vitalyja Volskyja, Anatolyja Vertinskyja in Sergeja Kovaleva ter premierah Nine Matsyash, Igorja Sidoruka, Vladimirja Yagovdika, delih Marine Cvetajeve, Lea Tolstoja, Aleksandra Puškina, Nikolaja Gusovskoga in Hansa Christiana Andersena režiserjev Alexandra Seregina, Viktorja Kozlova, Anatolyja Shkilenoka, Sergeija Jurkiewicza, Olega Zhyugzhda, Yurija Sarycheva in mnogih drugih, program pa bogatijo tudi umetniki, kot so Leonid Bykov, Valery Raczkowski, Gennady Boiko, Vladimir Zaitsev in Anatoly Matveev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prvic-na-odru-na-ruskem-govornem-podrocju-uprizorjen-tekst-svetlane-makarovic-pekarna-mismas