V Velenju premiera Frdamane pravljice

Avtor: STA

V okviru Evropske prestolnice kulture in Pikinega festivala bo danes ob 17. uri v velenjskem Centru Nova premiera predstave Frdamana pravljica ali Pravljica o tem, da lahko čisto vsak najde pravo ljubezen. Režiserka predstave je Alice Čop, scenograf pa Kajetan Čop. Predstavo so ustvarili v Lutkovnem gledališču Velenje.


V Frdamani pravljici nastopajo anti junaki: princesa ni lepotica, saj ima bogate obline in štrleče zobe, princ je nizke postave pa še kolerik povrhu, ki sploh ne zna jahati konja. Kljub nepopolnostim se predano ljubita, so zapisali v gledališču.

Namen pravljice je pokazati otrokom, da ni potrebno biti popoln, da najdeš pravo ljubezen. Ni pomembno ali si suh in mišičast ter oblečen po zadnji modi. Niti ni potrebno, da moraš biti zmeraj in v vsem kar počneš najboljši. Najdragocenejši vrednoti sta prijaznost in dobrota, tako do sebe kot tudi do drugih. Prav zaradi tega boš ljubljen, takšen kot si.

Frdamana pravljica je komična glasbena pravljica, ki nasmeji gledalce. V sebi nosi pomembno sporočilo, tako za otroke kot tudi za odrasle. Ker se v dobi potrošništva in materializma izgublja osredotočenost na prvinske dragocenosti, ki jih vsak posameznik nosi v sebi, je pomembnost uprizarjanja tovrstne tematike še posebej visoka. Sporočilnost pravljice je neprecenljiv nauk, ki ga moramo v sebi negovati in spoštovati vse življenje, so poudarili v Lutkovnem gledališču Velenje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-velenju-premiera-frdamane-pravljice