Za zaključek Tedna slovenske drame danes podelitev nagrad

Avtor: STA

Ob zaključku 42. tedna slovenske drame bo v Prešernovem gledališču Kranj drevi slovesna podelitev nagrad. Avtor najboljšega novega dramskega teksta bo prejel Grumovo nagrado, ustvarjalci najboljših predstav dvotedenskega festivala pa bodo prejeli Šeligovo nagrado in nagrado po izboru občinstva.


foto Tinkara Zupan/STA

Žirija za nagrado Slavka Gruma v sestavi dramaturginja Diana Koloini (predsednica), režiser in dramaturg Alen Jelen, dramaturginja Martina Mrhar, igralka Vesna Pernarčič in dramaturg Tomaž Toporišič je v konkurenci 42 tekstov izbrala pet besedil. Tako so za nagrado nominirani Vinko Möderndorfer za teksta Vaje za tesnobo in Deset, Ivo Svetina za Stolp, avtor rogre za Baalram in Žanina Mirčevska za Kaj sanjajo svinje.

Za Šeligovo nagrado se bodo potegovale predstave tekmovalnega programa Tedna slovenske drame, ki jih je vanj uvrstila selektorica Amelia Kraigher. Nagrajenca bo izbrala strokovna žirija v sestavi dramaturginja Tatjana Ažman, kritičarka in publicistka Tanja Lesničar-Pučko in hrvaški kritik in publicist Igor Ružić.

Za nagrado se potegujejo Liferanti (Gledališče Glej, SNG Nova Gorica), Razodetja (Mestno gledališče ljubljansko), Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - poker (Mini teater Ljubljana), Pohujšanje v dolini šentflorjanski (Slovensko mladinsko gledališče), Kdor sam do večera potuje skoz svet (SNG Nova Gorica), Gostija (Zavod Imaginarni), Cvetje v jeseni (Zavod Margareta Schwarzwald) in Kdo je naslednji? (Zavod Maska).

Občinstvo pa bo ocenjevalo tudi predstave spremljevalnega programa Ne poskušaj tega doma (E.P.I. center, Zavod Zank), Sljehrnik (Gledališče Koper, SNG Nova Gorica), Obleci me v poljub (Saša Pavček), Zaničniško odmaševanje (Rozinteater) in Nekega dne in neke noči (Zavod Maska, Cankarjev dom) ter predstave mednarodnega programa Nora Nora (Bosansko narodno pozorište Zenica), Vzemi me v roke (avstrijski Theater im Keller) in Razred (rusko Tobolsko dramsko gledališče P.P. Eršova).

Povezava: Spletna stran Tedna slovenske drame


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/za-zakljucek-tedna-slovenske-drame-danes-podelitev-nagrad