Na dan gledališča začetek TSD in podelitev stanovskih nagrad

Avtor: STA

S podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) se je včeraj v Prešernovem gledališču Kranj začel 42. Teden slovenske drame (TSD). Kot je ob tem poudarila direktorica gledališča Mirjam Drnovšek, festival spodbuja pisanje novih slovenskih dramskih besedil in uprizarjanje slovenske dramatike ter ji utira pot v mednarodni prostor.


Marinka Poštrak / foto Mare Mutić

TSD je stičišče slovenske dramske besede in gledališke ustvarjalnosti. Kljub težkim časom, ko je kultura izgubila svoje ministrstvo in veliko sredstev, "je program festivala zastavljen tako, da bomo nanj lahko ponosni," je zagotovila Drnovščkova. Direktorica direktorata za umetnost Barabara Koželj Podlogar pa je ob bogatem programu izpostavila pomen nadgradnje in premisleka o videnem.

Tokrat so prvič na odprtju TSD podelili priznanja Združenje dramskih umetnikov Slovenije za umetniške dosežke v preteklem letu in za življenjsko delo, Drnovščkova pa po odločitvi, da bo odslej začetek festivala vedno na svetovni dan gledališča, računa, da bo tako tudi v prihodnje. Nagrajence je izbrala komisija, ki ji je predsedovala dramaturginja Ana Kržišnik, člana pa sta bila še igralca Urška Hlebec in Rok Vihar. Nagrade je podelila predsednica ZDUS Alenka Pirjevec.

Odličje Marija Vera za življenjsko delo je prejel Andrej Nahtigal, ki je v svoji več kot pol stoletja dolgi karieri s številnimi vlogami soustvarjal visoko profesionalno in umetniško vznemirljivo podobo sodobnega slovenskega gledališča, skupaj z njim preizkušal nove poetike ter razvijal nove gledališke stile. "Počaščen sem, da sem dobil to stanovsko nagrado," je poudaril Nahtigal in spomnil, da gledališče občinstvu tudi v težkih časih nudi sprostitev in zabavo.

Komedija je velikokrat neupravičeno podcenjena, je prepričana letošnja žlahtna komedijantka Vesna Pernarčič, ki je nocoj prejela tudi priznanje ZDUS za igralske dosežke v letu 2011. "Vsakič, ko dobiš nagrado, je to znova potrditev, da delaš prav," je poudarila igralka, ki je lani blestela v vlogah Ženske v Času za Tango, Emmi Rothner v Proti severnemu vetru, Ženske v Kako jemati njeno življenje in Sekretarke Magdalene v Limonadi slovenici.

Priznanje za igralske dosežke v letu 2011 je prejela tudi Nina Rakovec za vlogi Nine Mihajlovne Zarečne v Utvi in Susan Parks v Knapih slikarjih. Izpostavila je, da je za mlade igralce izjemno pomembno, da dobijo priložnost in jim gledališča zaupajo vloge, v katerih se lahko izkažejo.

Veliki bršljanov venec je za življenjsko delo na področju dramaturgije ter za ustvarjalno, prodorno in inovativno oblikovanje umetniškega programa Prešernovega gledališča Kranj in TSD pripadlo Marinki Poštrak. Meni, da je pri žiriji pretehtalo, da v repertoar uvršča drzne, umetniško zahtevnejše predstave, kar naj za provincialna gledališča ne bi bila praksa. Njej pa se zdi bistveno, da gledališče opozarja na probleme v družbi.

Bršljanov venec kot priznanje za dramaturške prispevke v letu 2011 so za kontinuirano in uspešno delo v okviru Slovenskega centra Mednarodnega gledališkega inštituta doma in v tujini podelili dramaturginji Tatjani Ažman. Letos center, ki ga vodi, skupaj s hrvaškim in srbskim sodeluje tudi pri pripravi delavnic dramskega pisanja, ki so postale že tradicionalni del TSD.

Nocojšnjemu uradnemu začetku 42. Tedna slovenske drame je sledila predstava Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica Kdor sam do večera potuje skoz svet, ki je prva vrsti osmih tekmovalnih predstav, ki se bodo potegovale za Šeligovo nagrado. Poleg tega se bo do zaključka festivala 11. aprila, ko bodo podeljene tudi Grumove nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, zvrstilo še pet predstav spremljevalna in tri predstave mednarodnega programa.

Letošnji festival se ponaša z zelo raznolikim programom predstav, velika inovativnost pa se kaže tudi pri lokacijah uprizoritev, je poudaril kranjski župan Mohor Bogataj, ki je prepričan, da ta pestrost dokazuje, da umetnost nima meja.

Povezava: Spletna stran Tedna slovenske drame


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-dan-gledalisca-zacetek-tsd-in-podelitev-stanovskih-nagrad