Novogoriško gledališče mora plačati dolg v višini 200.000 evrov

Avtor: STA

SNG Nova Gorica mora po odločitvi višjega sodišča podjetju SGP Gorica plačati okoli 200.000 evrov zaradi spora pri gradnji gledališke stavbe. Tako podjetje kot gledališče z odločitvijo nista zadovoljna; oba sta vložila zahtevek za revizijo. Gledališču grozi izvršitelj, zato na pomoč kliče državo in občino, piše v Primorskih novicah.


foto Rosana Rijavec / STA

Zgodba se je začela leta 1994 po odprtju novogoriškega gledališča, ko gradbeni odbor podjetju SGP nekaj gradbenih del ni priznal, ker je menil, da niso pravilno narejena. Gradnjo sta takrat plačala Mestna občina Nova Gorica in in ministrstvo za kulturo.

Podjetje SGP je leta 1997 tožilo gledališče kot investitorja, in sicer za dolg v višini 573.000 evrov. Po 15 letih je sodba postala pravnomočna, gledališče pa mora skupaj z obrestmi plačati znesek v višini približno 200.000 evrov. Likvidacijski upravitelj SGP Janez Artič je prepričan, da je sodišče podjetju prisodilo premalo, zato so vložili zahtevek za revizijo.

Da sodba ni pravična, meni tudi direktor SNG Nova Gorica Jožko Čuk, zato je tudi gledališče vložilo zahtevek za revizijo. Plačati takšen znesek v sedanjih zaostrenih razmerah bi po Čukovih besedah lahko ogrozilo delovanje gledališča, saj letni proračun gledališča znaša le tri milijone evrov. V gledališču so se po pomoč že obrnili na novogoriško občino in ministrstvo, še piše v časniku.

Na Mestni občini Nova Gorica so o problematiki obveščeni, vendar bodo odločitev podali šele, ko bo njihova pooblaščenka za sodne zadeve preučila primer, so povedali na občini.

V SNG Nova Gorica, pričakujejo, da bosta dolg odplačala novogoriška občina in ministrstvo za kulturo, in sicer v sorazmernem deležu prvotne investicije v razmerju 50: 50 odstotkov.

Likvidacijski upravitelj podjetja SGP Janez Artič pa je sporočil, da je višje sodišče novogoriškemu gledališču prisodilo le 78.879 evrov ter plačilo stroškov toženi stranki v višini 29.278 evrov. Kot je pojasnil, ta znesek predstavlja samo 13,75 odstotkov od zahtevanega zneska. Ker z izidom sodbe niso zadovoljni in ker so odločitve sodišč - okrožnega v Novi Gorici in višjega v Kopru - v nasprotju s predhodnimi sodbami, so na vrhovno sodišče vložili zahtevek za revizijo, je pojasnil.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novogorisko-gledalisce-mora-placati-dolg-v-visini-200-000-evrov