V CD Kjara's Dance Project s spektaklom Compassion

Avtor: STA

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) je v soboto in nedeljo ob 20. uri gostoval novi plesni spektakel Kjara's Dance Project z naslovom Compassion. Projekt je zaznamovan z newyorškimi plesnimi in življenjskimi izkušnjami koreografinje Kjare Starič, ki so v predstavi soočene z intimnimi zgodbami drugih in razmislekom o človeškosti.


foto Aljoša Rebolj

Po lanskoletnem uspehu predstave Odtisi je skupina mladih plesalk, povečini baletk, v sodelovanju z gosti iz tujine tokrat uprizorila vseživljenjsko ljubezensko zgodbo slehernika, ki je pretresljiva v svoji krhkosti in iskriva v upanju, ki ga nosi, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Predstava postreže z estetsko zapleteno, vizualno privlačno in prepričljivo podobo sodobnega baleta, ki želi slovensko plesno dogajanje približati modernim plesnim gibanjem v New Yorku in ostalim sodobnim plesnim središčem.

Plesni spektakel Compassion ponudi sočutje kot odgovor. Vendar ne lažno sočutje komercialne humanosti, ki polni lastni ego, temveč sočutje, ki izvira iz spoznanja o nujnosti preseči egocentrični individualizem sodobnosti. Odgovor je torej v sočutju, ki se rodi iz ljubezni do sebe in sveta kot edinega raja, ki je trenutno na voljo, še piše v sporočilu za javnost.

Pod dramaturgijo predstave, ki je nastala v koprodukciji Cankarjevega doma, se podpisuje Tomaž Letnar. Kostumografijo je v sodelovanju z Matevžem Ogorevcem zasnovala Almina Duraković, za scenografijo je poskrbel Marko Japelj, svetlobo pa je oblikoval Andrej Hajdinjak. Glasove v predstavi so posodili Ula Furlan, Nina Rakovec, Tina Uršič in Akira Hasegawa.

Kjara's Dance Project je nov moderni plesni projekt za mlade plesalce, ki ga je pred letom ustanovila dolgoletna in izkušena koreografinja Staričeva.

Namen projekta Kjara's Dance Project je po besedah Staričeve v tem, da mladi, nadarjeni plesalci po zaključenem šolanju dobijo priložnost na slovenski plesni sceni. Sprejem novih članov v projekt poteka na podlagi avdicije. Staričeva, ki je vseskozi razpeta med Slovenijo in tujino, je dejala, da je ideja za projekt nastala zaradi slabih razmer na slovenski sceni, ki so plesalcem onemogočale dostojen razvoj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-kjaras-dance-project-s-spektaklom-compassion