Na festivalu DansFabrik Matija Ferlin in Via Negativa

Avtor: STA

Na festivalu DansFabrik, ki med 27. februarjem in 3. marcem poteka v francoskem Brestu, je včeraj gostoval hrvaški plesalec in koreograf Matija Ferlin. Njegova predstava Sad Sam/almost 6/ je bila na ogled v sklopu festivalskega programa Contrefugue, v katerega sta bili uvrščeni tudi predstavi Vie Negative Invalid in Tonight I Celebrate.


foto Nada Žgank

Ferlin v predstavi Sad Sam/almost 6/ raziskuje otroški um, ki ga ne pogojuje nič, niti lastni obstoj. Z njo nadaljuje ciklus solo predstav Sad Sam. Prva uprizoritev z naslovom Sad Sam(Now I am)je nastala leta 2004, naslednja Sad Sam (revised) pa leta 2006, so sporočili iz Zavoda Emanat.

Pričujoča predstava, v kateri Ferlin enostavno biva in s tem posreduje prezenco naravnosti, želi opozoriti na proces odraščanja, v katerem zavest trči ob družbene norme in omejitve, ki jih doživlja kot zatiranje in teror. Posledično vsi fiktivni liki iz otroštva postanejo sovražniki. Proces odraščanja tako vodi v nepopolnost, ki življenje in načine preživetja dela svojske in posebne.

Pod dramaturgijo predstave, ki je nastala v koprodukciji Zavoda Emanat in newyorške organizacije Chez Buswick ter Zavoda Bunker, se podpisuje Katja Praznik. Kostumografijo je zasnoval Artikl, ki je v sodelovanju s Silviom Živkovićem poskrbel tudi za sceno, svetlobo pa je oblikovala Urška Vohar. Ferlinova predstava Sad Sam/almost 6/ bo 24. in 25. marca gostovala še v gledališču Black Box Theater v Oslu.

Na festivalu DansFabrik se z dvema predstavama predstavlja tudi društvo za sodobne scenske umetnosti Via Negativa. V torek je bila uprizorjena predstava Invalid, v kateri sicer nastopa Primož Bezjak, a ga je tokrat zaradi poškodbe nadomestil Jurij Konjar. Plesni solo Invalid temelji na izvajalčevi poškodbi kolena, ki se nikoli ni zacelilo. Nastop je prispodoba za produkcijsko invalidnost sistema, ki ga sami vzdržujemo, piše na spletni strani društva.

V soboto, 3. marca, bo na festivalu DansFabrik uprizorjen še koncert-performans Tonight I Celebrate v izvedbi Uroša Kaurina in kontrabasista Tomaža Groma. Koncert-performans skozi devet popularnih songov priča o teatralnosti razmerja med izvajalcem in občinstvom, o njegovi globini in plehkosti, njegovi resničnosti in iluzoričnosti. Pri tem je ključna izvajalčeva izpoved ljubezni do občinstva.

Festivalski program Contrefugue spodbuja nastanek predstav s svežim, angažiranim sporočilom in razvoj umetnikov, ki želijo preseči svoje omejitve in delovati v popolnoma novih dimenzijah.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-festivalu-dansfabrik-matija-ferlin-in-via-negativa