V SNG Nova Gorica kot zadnja v sezoni premiera igre 24ur Simone Semenič

Avtor: STA

V SNG Nova Gorica bodo kot zadnjo v sezoni premierno uprizorili igro 24ur Simone Semenič. Igra na humoren in duhovit način govori o razlikah, ki so se v 20 letih zaradi digitalizacije zgodile v nekem okolju. Premiera na Malem odru bo v četrtek in petek ob 20. uri. To je prva slovenska uprizoritev dela, leta 2010 nagrajenega z Grumovo nagrado.


foto Atelje Pavšič Zavadlav

Sodobna dramska oblika, ki jo Simona Semenič uporabi v 24ur, ima, kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejala dramaturginja Martina Mrhar, jezikovno, melodično in ritmično ubrano dramsko kompozicijo, v kateri se ukvarja z medsebojnimi, predvsem ljubezenskimi odnosi.

Dvakratna Grumova nagrajenka s svojo izvirno gledališko pisavo pokaže, da svetovni splet in novi mediji, ki širijo možnosti sporazumevanja, ne pripomorejo veliko pri medsebojnem razumevanju.

Delo prikazuje dva para, ki imata na razpolago le 24 ur. Prvi, brez hrane in vode ujet v temačnem rovu rudnika, srčno upa, da ju bodo uspeli najti. Drugi pa v postelji hotelske sobe, stran od zakonskih partnerjev, preverja, če je seks še tako dober, kot je bil pred leti, ko sta bila še par. Za oba para je čas neskončen in prehiter hkrati.

Kakor nam sodobna naglica skopo odmerja čas za medsebojne odnose, intimo, ljubezen, tako intervencije v obliki spamov, nezaželene elektronske pošte, prekinjajo čas in besede obeh parov. Dandanašnji smo vsi smo dosegljivi 24 ur na dan, ves čas smo priključeni in vključeni. Nenehno oddajamo in sprejemamo SMS sporočila, e-pošto, klepetamo po spletu in zdi se, da se tudi naša komunikacija zlagoma spreminja v spam, saj, priznajmo si, večinoma mlatimo prazno slamo, je dejala umetniška vodja SNG Nova Gorica Ira Ratej.

Ratejeva tudi meni, da predstava pravzaprav govori o koncu gledališča, saj je to eden redkih prostorov, kamor spam doslej še ni prišel. "Vendar se bojim, da ne bo več dolgo tako," je še dejala umetniška vodja novogoriškega gledališča.

Sporočilo igre je, da moramo najti svoj fokus, najti to, kar hočemo in ne to, kar drugi želijo, da nam je všeč, je povedal režiser Jaka Ivanc. Sam je ob premieri pripravil tudi spletno stran, dosegljivo preko spletne strani novogoriškega gledališča, s katero se je poskušal približati mlajši publiki.

V predstavi igrajo Arna Hadžialjević, Miha Nemec, Ana Facchini in Radoš Bolčina. Ivanc je pri predstavi sodeloval še z lektorjem Srečkom Fišerjem, avtorja vizualne podobe sta ob režiserju še Nejc Saje in Jasmin Talundžić, kostumografinja je Barbara Stupica, glasbo je prispeval Zavod Sonolab.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-nova-gorica-kot-zadnja-v-sezoni-premiera-igre-24ur-simone-semenic