Gledališki seminar za zakonske pare in priprava na zakon

Avtor: Tamara Matevc

Iskrena, globoka in pretresljiva komunikacija med ženo, možem in publiko za današnjo rabo: Priporočamo jo parom, ki se bodo poročili, ki so že poročeni in tudi tistim, ki so tik pred razvezo. Po želji lahko dobite potrdilo o udeležbi.


Fojeva besedila Mati, Svobodni zakon ter druga so v 80. letih nastajala na pobudo France Rame, ki je že od leta 1977 dalje začenši s serijo oddaj za državno televizijo Spregovorimo o ženskah in lepljenki Vse za dom, posteljo in cerkev kritično preizpraševala realne možnosti ženske emancipacije, glasno opevane enakopravnosti moškega in ženske in se neusmiljeno norčevala iz primitivnosti moškega šovinizma.



V Sloveniji je bila Fojeva komedija Coppia aperta, quasi spalancata prvič uprizorjena pod naslovom Svobodno razmerje v režiji Jaše Jamnika , 4. decembra 2000, v Mestnem gledališču Ptuj.

Ob uprizoritvah Fojevih komedij izven Italije so le te – z namenom učinkovito povzeti lokalno socialno situacijo - zelo pogosto deležne predelav in tako je bilo tudi tokrat: Samanta in Rok Ribič sta zakonca srednjih let: Primorka in Štajerc, ki sta si spletla gnezdo v Ljubljani. Rok Ribič, neutrudni čezplotni rekreativec, se mora soočiti z dejstvom, da se je za tovrstno športno aktivnost ogrela tudi njegova žena in da ga bo na tem področju vsak čas posekala. Ponižanje je boleče in čas je za razmislek o pravi definiciji svobodnega zakona: Svobodni zakon je zakon, v katerem je brez obveznosti samo mož, ne pa tudi žena. Ko bi ženske to že enkrat dojele, bi bil svet precej lepši in življenje dosti enostavnejše.


Na srečo pa Samanta ne popusti: Midva. Za kaj pri naju sploh gre. Bova razpucala in se vzela k sebi ali si bova kupila zlato verižico in nanjo kot jagode rožnega venca nizala čezplotna razmerja?

 

 

Sedem napotkov Veronike Seles o tem, kako preprečiti nezvestobo:

- zavedanje, da je delovno mesto lahko nevarno območje,
- izogibanje čustveni intimnosti s privlačnimi alternativci,
- pogovarjanje o partnerskih zadevah le doma,
- držanje starega plamena stran od možnega ponovnega vžiga,
- neprestopanje meje, ko smo na zvezi s svojimi spletnimi prijatelji,
- druženje s srečno poročenimi prijatelji, ki ne podpirajo nezvestobe,
- ohranjanje primernih oken in zidov: »Okna imejte doma odprta in postavite zidove pred tiste, ki bi vaš zakon lahko ogrozili.«

Povzeto po članku Izogibanje pogovoru o prevari je kot voskanje umazanih tal, ki je bil 28. 1. 2009 objavljen v Dnevniku.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledali%C5%A1ki-seminar-za-zakonske-pare-in-priprava-na-zakon