Umrla igralka Mina Jeraj

Avtor: STA

V 85. letu starosti je umrla gledališka igralka Mina Jeraj, med drugim dolgoletna članica Slovenskega mladinskega gledališča (SMG). Oblikovala je številne otroške vloge v mladinskih gledaliških igrah, pa tudi resnejše karakterne vloge, so sporočili iz ZDUS, v katerem so ji leta 2000 podelili stanovsko nagrado za življenjsko delo.


Mina Jeraj (druga z leve) / foto Arhiv SMG

Mina Jeraj se je rodila 3. junija 1927 v Ljubljani. Po študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) je bila najprej članica Slovenskega ljudskega gledališča Celje, od leta 1963 pa Slovenskega mladinskega gledališča. Kot gostja je nastopala v SNG Drama Ljubljana in gledališču Glej. V svoji skorajda polstoletni igralski karieri je ustvarila paleto nepozabnih igralskih dosežkov.

Oblikovala je na stotine radijskih vlog, desetino drobnih filmskih figur in imela na stotine odrskih nastopov. Nastopala je v predstavah za otroke in za odrasle. Bila je Vinnie v Becketovih Srečnih dnevih, Praskovja Ivanova v Blodnjah (po romanu Besi Dostojevskega), Eurikleja v Odiseju in sinu, Vida v Jaslicah Zdravka Duše, Klopčičeva Mati, Shakespearova Ofelija in še marsikateri ženski lik, so zapisali v Združenju dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS).

Skupaj z Majolko Šuklje in Aljo Tkačevo je soustvarila tudi temelje igralskega principa, ki je dokončno uveljavil specifiko igralskega ansambla SMG. Njen prispevek k uveljavitvi gledališča SMG v slovenskem in mednarodnem okolju je neprecenljiv.

V obširni obrazložitvi za priznanje ZDUS za življenjsko delo je med drugim zapisano, da je "širina in moč igralskega daru Mine Jeraj razvidna tudi v najbolj inovativnih predstavah slovenskega gledališča", v katerih je brez težav delala z režiserji, kot so Jovanovič, Ljubiša Ristič, Vinko Möderndorfer, Vito Taufer, Janez Pipan, Tomaž Pandur in Dragan Živadinov. Preseganje igralskih šol, estetik in stilov, in to ob koncu njene umetniške poti, je neverjetno.

Prejela je tudi več drugih nagrad. Za vlogo Winnie v Beckettovi drami Srečni dnevi je leta 1975 prejela nagrado Prešernovega sklada; leto poprej je bila Severjeva nagrajenka, leta pa 2001 je prejela častni znak svobode Republike Slovenije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrla-igralka-mina-jeraj