V Ljubljani Labodje jezero v izvedbi Ruskega cesarskega baleta

Avtor: STA

V Hali Tivoli v Ljubljani je bila v soboto na ogled slovita baletna predstava Labodje jezero, ki jo je uprizoril Ruski cesarski balet. V predstavi, sestavljeni iz treh dejanj, je sodelovalo 43 priznanih ruskih baletnih plesalcev. Glasbo za balet je med letoma 1875 in 1876 napisal Peter Iljič Čajkovski po naročilu Bolšoj teatra v Moskvi.


Zgodba baleta se vrti okrog princeske Odette, ki jo je skupaj z njenimi prijateljicami ugrabil zlobni čarovnik Rothbart. Spremenil jih je v labode, ki le čez noč dobijo človeško telo. Princeska se zaljubi v princa Siegfrieda, vendar se zaradi čarovnikove prevare njuna ljubezen znajde na težki preizkušnji.

Labodje jezero namenja obema glavnima junakoma dve tehnično zahtevni, a hkrati hvaležni vlogi. Princ Siegfried doživi korenit psihološki razvoj in odraste iz aristokratskega mladeniča v ljubečega, prevaranega moža, pripravljenega na boj proti zlim silam, interpretinja Odette pa mora poleg nežne in nesrečne princese enako prepričljivo podati negativni lik čarovnikove hčerke Odile.

Labodje jezero je bilo premierno uprizorjeno 4. marca 1877 v Bolšoj teatru in ostalo na rednem repertoarju gledališča kar šest let. Glasba ima dve različici, saj sta balet po skladateljevi smrti revidirala njegov brat Modest Čajkovski in dirigent Riccardo Drigo, so sporočili organizatorji predstave.

V 19. stoletju je bil ruski balet na vrhuncu, za kar je bil zaslužen baletni mojster Marius Petipa. Čajkovski je menil, da lahko izboljša tudi njegovo glasbeno raven. Labodje jezero je bil eden skladateljevih prvih baletov. Njegov uspeh pripisujejo predvsem skladateljevi nadarjenosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-labodje-jezero-v-izvedbi-ruskega-cesarskega-baleta