Joanna Murray-Smith: Samica človeške vrste

Avtor: SLG Celje

Avstralska dramatičarka Joanna Murray-Smith je ena najuspešnejših avtoric svoje dežele, njena dramska dela so doživela številne uprizoritve tako v Avstraliji kot tudi drugod po svetu (ZDA, Velika Britanija ...). Komedija temelji na resnični izkušnji znane feministične pisateljice Germaine Greer, ki jo je aprila 2000 v njeno stanovanje zaprla razočarana študentka in ji grozila s pištolo.

Margot Mason je svetovno znana pisateljica feministične literature, med drugim tudi avtorica prelomnega feminističnega besedila Cerebralna vagina, ki ji je sledil še cel niz uspešnic. Z borko za ženske pravice se v komediji srečamo ravno v trenutku, ko doživlja veliko ustvarjalno krizo. V tem kriznem trenutku v njeno hišo nenapovedano vdre njena bivša študentka Mary Rivers, ki je hči ene največjih Margotinih oboževalk in občudovalk in zato izvrstno pozna Margotin celoten opus. Mary v hišo ne pride na prijazen klepet, temveč želi obračunati z Margot, saj jo ima za popolno bleferko, ki svoje poglede na problematiko, o kateri piše, spreminja iz knjige v knjigo. To je začetek izvrstnega in napetega zapleta, ki v hiši združi še druge nepričakovane obiskovalce. Izkaže se, da je velika avtorica, ki v svojih knjigah svetuje milijonom žensk po vsem svetu, prav tako le ženska s kopico problemov, ki jih ne zna razrešiti ...

Ena največjih uspešnic londonskega West Enda v letu 2008 Samica človeške vrste je ostra in inteligentna komedija, na trenutke napeta kot prava kriminalka, polna duhovitih obratov in inteligentnega, mestoma tudi črnega humorja, ki neposredno in s humorjem spregovori o družinskih odnosih, travmah in nerazumevanju. Komedija se lahkotno, vendar neposredno in ostro ukvarja tudi z vprašanjem osebne odgovornosti pisatelja do svojih bralcev.

NOVINARSKA KONFERENCA: v torek, 15. septembra ob 10.00 uri
PREMEIRA: v petek, 18. septembra ob 19.30 uri
                             


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/joanna-murray-smith-samica-%C4%8Dlove%C5%A1ke-vrste