Tri sestre v režiji Eduarda Milerja premierno na Reki

Avtor: STA

V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) Ivana plemenitega Zajca na Reki bo 3. novembra premiera predstave Tri sestre Antona Pavloviča Čehova v režiji Eduarda Milerja. Gre za prvo premiero v osrednjem reškem gledališču v novi sezoni. Slovenski režiser je lani v omenjenem gledališču režiral tudi Opero za tri groše Bertolta Brechta.


Dramaturginja Žanina Mirčevska je presodila, da vsi liki v drami na nek način živijo v virtualnem svetu, ki je poln neuresničenih želja. "To je povezava med sodobnim človekom, ki je izgubil orientacijo ter koordinate etičnega in kulturološkega vedenja," je dejala na nedavni novinarski konferenci na Reki.

Po besedah Mirčevske drama podaja tragikomično zgodbo o nezmožnosti, da bi človek lahko izboljšal sebe in spremenil svet. Režiser Miler pa je izpostavil, da so se v predstavi osredotočili na tisto, kar je bilo neartikulirano in neizrečeno, so zapisali na spletni strani reškega HNK.

"Za artikulacijo problema je potreben pogum. Pogum je potreben tako za spremembo lastnega mikrosveta kot tudi za spremembo sveta okoli nas," je menil Miler. Zanj so pogumni na primer protestniki na newyorškem Wall Streetu, saj si večina ljudi ne upa stopiti na cesto ter protestirati.

Miler je izbral tudi glasbo za predstavo, medtem ko scenografijo podpisuje Branko Hojnik. Tri sestre bodo igrale Tanja Smoje (Olga), Jelena Lopatić (Irina) in gostja iz Zagreba Olga Pakalović (Maša).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tri-sestre-v-reziji-eduarda-milerja-premierno-na-reki