Mariborske lutke o tem, kako je Šlemil šel v Varšavo

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Maribor napoveduje premiero predstave Ko je Šlemil šel v Varšavo, ki je nastala po besedilu Nobelovega nagrajenca za literaturo Isaaca B. Singerja. Po besedah režiserke Jelene Sitar Cvetko gre za zgodbo o "malem človeku, ki je manj pameten od nas vseh, zato nam lahko proda modrost".


foto Boštjan Lah

Zgodba je postavljena v obdobje pred drugo svetovno vojno in govori o Šlemilu, ki se odpravi na enkratno življenjsko potovanje iz domačega Hevma v Varšavo, za katero je slišal, da je lepo mesto. Čeprav v Varšavo nikoli ne pride, mu to potovanje spremeni življenje in drugim okoli njega.

Kot je na novinarski konferenci v Mariboru povedala dramaturginja Katarina Klančnik Kocutar, gre za dilemo, ali sedeti doma in sanjati o velikem svetu, ali pa dejansko iti tja. "To je dilema, kakršno ima vsakdo od nas kdaj v življenju, ne le v lokacijskem, ampak tudi miselnem smislu," je dejala. "Na koncu pa spoznamo, da je ves svet Hevm," je dodala.

Čeprav zgodba govori o poljskih Judih, je "židovstvo upoštevano le kot začimba" in ne kot nek dokumentarni prikaz zgodovine, je pojasnila režiserka Jelena Sitar Cvetko. Po njenih besedah, ne gre za to, da bi bili folklorni v klasičnem smislu, saj se lahko z zgodbo identificirajo tudi vsi ostali.

Posebnost predstave sta kolaž različnih lutkovnih tehnik ter glasba v živo, ki jo izvajajo igralci na odru. Avtor glasbe je Igor Cvetko. To je za igralsko zasedbo velik izziv, saj morajo biti hkrati igralci, animatorji različnih vrst lutk, pevci in glasbeniki, je povedal igralec Danilo Trstenjak.

Prav tako gre po besedah Sitar Cvetkove za izrazito avtentično predstavo. Besedila namreč niso dramatizirali, temveč so predstavo postavili na oder neposredno z literarne predloge. Tudi scenografija je "naravna in izključno analogna", saj ne uporabljajo elektronike in drugih medijev.

Druga premierna uprizoritev v tej sezoni v Lutkovnem gledališču Maribor je napovedana za 3. november. Ob tej priložnosti bodo v preddverju gledališča razstavili ilustracije avtorja poslikave lutk in scenskih elementov Svjetlana Junakoviča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborske-lutke-o-tem-kako-je-slemil-sel-v-varsavo