Predstavitev 46. Festivala Borštnikovega srečanja

Avtor: FBS

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so v torek, 11. oktobra slavnostno podpisali listine s pokrovitelji letošnjega 46. Festivala Borštnikovo srečanje, umetniška direktorica Festivala Alja Predan, direktor SNG Maribor Danilo Rošker in Ksenija Repina Kramberger, urednica publikacij in spletnih strani pa so predstavili program in novosti letošnjega Festivala Borštnikovega srečanja.


Uvodoma je direktor SNG Maribor g.Danilo Rošker pozdravil navzoče in se jim zahvalil za njihov prispevek. Poudaril je, da v teh kriznih časih brez njihove pomoči ne bi mogli izpeljati vseh aktivnosti. Umetniška direktorica Alja Predan pa je  v svojem nagovoru med drugim poudarila, da  je:» Festival Borštnikovo srečanje  izjemna blagovna znamka. Odkar smo ga pred dvema letoma internacionalizirali in si ga prizadevamo umestiti med pomembnejše festivalske dogodke na evropskem gledališkem zemljevidu, privablja vse več uglednih mednarodnih strokovnjakov. Letos jih bo že skoraj petdeset.« Zahvalila se je letošnjim pokroviteljem z besedami, da »Kultura in umetnost nista nikakršna potrošnja, nikakršen potratni grdi raček, ampak najčistejša, najdonosnejša in najdaljnosežnejša investicija.«

Sponzorske listine so podpisali predstavniki sponzorjev Avto Jarc, Big Screena, Comteca, ČZP Večer, Delikomata, Dnevnika, Dravskih elektrarn Maribor, Europlakata, Henkla Slovenija, Holdinga Slovenskih elektrarn, Mercatorja, Nove KBM, NLB, Pošte Slovenije, Radia City, Raiffeisen Banke, RTV Slovenije- RC Maribor, RTS Tele 59, Študentskega servisa Maribor, Term Maribor in Zavarovalnice Maribor. 

Hrbtenica Festivala, ki  bo tudi letos pester, je  slovenski tekmovalni program, katerega  selektor je Gregor Butala. Z dvanajstimi predstavami se bo  pomerilo osem slovenskih gledališč: SNG Drama Ljubljana s predstavama V Damask in Beneški trgovec, Mestno gledališče ljubljansko z Hudič Babji in Mačko na vroči pločevinasti strehi, Prešernovo gledališče Kranj z Lovskimi scenami iz Spodnje Bavarske, ki so nastale v koprodukciji z z Art Centrom Kranj, Slovensko mladinsko gledališče z Mefistom in Pohujšanjem v dolini Šentflorjanski, s po eno predstavo pa Gledališče Glej in SNG Nova Gorica z Liferanti, SNG Drama Maribor z Gogo, čudovitim mestom, SSG Trst z Zlatim zmajem in Mini teater z Bartleby, pisarjem.

Močno razširjen  in internacionaliziran je tudi  spremljevalni program, ki odslej obsega slovenski show-case, selekcijo predstav, zanimivih za mednarodna gostovanja, namenjen uglednim mednarodnim strokovnjakom, selektorjem festivalov, umetniškim direktorjem kulturnih centrov, kritikom in drugim pomembnim predstavnikom mednarodne javnosti.

Program za mlade poimenovan Generacije je namenjen  publiki vseh starosti, mednarodni program ali Mostovi pa predstavlja na drugih festivalih nagrajene predstave iz širše regije ter najkakovostnejše predstave sosednjih evropskih držav in tudi širše. V okviru Festivala bosta organizirana tudi mednarodni simpozij in mednarodna delavnica.
Pester je tudi spremljevalni program, kjer si bodo  lahko obiskovalci ogledali tri predstave.

Novost je  programski sklop, poimenovan Fokus, ki je letos posvečen Slovaški. Na njem se bodo zvrstile bralne uprizoritve treh sodobnih slovaških dram, pogovor o sodobnem slovaškem gledališču in dramatiki, predstavil se bo Gledališki inštitut iz Bratislave.

Osrednje prizorišče Borštnikovega srečanja je SNG Maribor, sicer pa bo Festival potekal na različnih prizoriščih v mestu na Prvi in Drugi gimnaziji, v Vetrinjskem dvoru, dvorani ŠTUK, Kibli, Lutkovnem gledališču, Univerzi v Mariboru ...

Za obiskovalce je organiziran Festbus- festivalski avtobus, ki bo vozil vsak dan na relaciji Ljubljana – Maribor – Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavitev-46-festivala-borstnikovega-srecanja