Pionnier letos ne bo spreminjal repertoarja mariborske Opere

Avtor: STA

Novi umetniški direktor Opere Slovenskega narodnega gledališča Maribor Benjamin Pionnier, ki je v štajersko prestolnico prišel konec avgusta, za letošnjo sezono ne napoveduje nobenih sprememb v napovedanem repertoarju. V sezoni 2012/13 pa bo skušal spoštovati čim več že napovedanega programa, morda s kakšno koprodukcijo več.


"Aktualna sezona bo ostala takšna, kot je bilo napovedno, morda z nekaterimi nujnimi popravki. Za naslednjo pa bomo prav tako skušali uresničiti največ tistega, kar je bilo napovedano in je v pripravi. Jasno pa je, da bom skušal pripraviti tudi kakšen lasten projekt. Ker se ves svet še vedno sooča tudi z recesijo, se bomo morda odločili za kakšno koprodukcijo več, kar bi lahko pomenilo tudi nekoliko drugačno izbiro programa," je ob robu novinarske konference pred prvo letošnjo premiero, Hoffmannovih pripovedk, ta teden dejal Pionnier.

V mariborski Operi za to sezono načrtujejo še januarsko premiero opere Marija Kogoja Črne maske, marca v koprodukciji z gledališčem Teatro Comunale Verdi iz Padove opereto Vesela vdova v režiji Huga de Ane, sezono pa bodo zaključili maja z Donizettijevo opero Ljubezenski napoj.

Za sezono 2012/13 je bila oktobra prihodnje leto načrtovana premiera Rossinijeve opere Seviljski brivec v režiji Piera Francesca Maestrinija, novembra bo na sporedu opera Bedricha Smetane Prodana nevesta, marca Mozzartova opera Don Giovanni v režiji Aleksandra Popovskega, maja 2013 pa še Verdijeva predzadnja opera Otello v režiji Huga de Ane.

Pionnier, sicer francoski dirigent, je na položaju umetniškega vodje mariborske Opere nasledil Janka Kastelica, ki je junija javnosti sporočil, da s koncem avgusta zapušča svoj položaj. Tega je zasedel septembra 2008. Kot so takrat pojasnili v gledališču, je Kastelic odšel iz osebnih razlogov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pionnier-letos-ne-bo-spreminjal-repertoarja-mariborske-opere