Gledališke delavnice

Avtor: JSKD

Iztekajo se prijavni roki delavnicam 50. Linhartovega srečanja, gledališki delavnici Čuječnost in ustvarjalnost, Gledališki šoli - Igra ter ŠUGLA (Šola uličnega gledališča).


Jubilejno 50. Linhartovo srečanje – Festival gledaliških skupin Slovenije tudi letos poteka v Postojni. Začel se je v četrtek, 29. septembra 2011, festival pa bo potekal vse do nedelje, 2. oktobra 2011. Vsak dan bodo bogat program dopolnile okrogle mize ter delavnice, ki jih bodo vodili člani žirije Tone Partljič, Tomaž Gubenšek in Draga Potočnjak. Delavnice so brezplačne, prijave sprejemajo na e-naslov matjaz.smalc@jskd.si do sobote, 1.10., oz. do zapolnitve mest. Pohitite!

Ogled vseh festivalskih predstav je brezplačen! Program 50. Linhartovega srečanja

***
Gledališka delavnica Čuječnost in ustvarjalnost - Avtentično gibanje in ustvarjalno izražanje v različnih umetnostnih medijih
(mentorica Aleksandra Schuller)
Ljubljana, 14.-16. oktober  in  21.-23. oktober 2011

Delavnica je namenjena vsakomur, ki se zanima za samoraziskovanje in ustvarjanje v različnih umetnostnih medijih (izražanje skozi gib-ples, zvok-glas, pisanje, risanje idr.). K udeležbi in strokovnemu izpopolnjevanju pa vabimo tudi gledališke, plesne, likovne in glasbene ustvarjalce/pedagoge/terapevte ter strokovne delavce s področij vzgoje, izobraževanja, socialnega dela ter zdravstva, ki pri svojem delu z otroki, mladino ali odraslimi vključujejo ustvarjalne dejavnosti.

Več informacij

***
Gledališka šola - Igra
Ljubljana, Celje, oktober 2011 – marec 2012

Igralska šola je namenjena vsem ljubiteljskim gledališkim igralcem, tako začetnikom, kot tistim, ki bi radi svoje znanje dopolnili in nadgradili, ter vsem, ki se srečujejo z javnim nastopom. Predmetnik šole je zasnovan tako, da udeleženci dobijo kar najbolj celostno znanje odrskega ustvarjanja. Različne delavnice obravnavajo različne odrske izraze, nujno potrebne za oblikovanje gledališkega lika in predstave. Delavnice priporočamo tudi mentorjem gledaliških skupin, saj je za vodenje skupine nujno potrebno poznavanje delovanja igralca.

1) PANTOMIMA (mentor: Andrés Valdés)
Cilj delavnice je ozavestiti telo kot eno izmed igralčevih osnovnih izraznih sredstev. Udeleženci se bodo naučili obvladovati posamezne dele telesa ter telo kot celoto. Seznanili se bodo z osnovami klasične in moderne pantomime, njene uporabe in uporabnosti v gledališču ter drugih zvrsteh umetnosti (ples…).

2 ) GLEDALIŠKA IGRA – SISTEM STANISLAVSKEGA (mentorja: Vanja Slapar in Viktor Ljubutin)
Sistem Stanislavskega, v angleško govorečih deželah poznan kot »Method acting«, temelji nazavestnem in profesionalnem pristopu k igranju in nudi igralcu, ko ga dodobra osvoji, izjemne možnosti za doseganje ustvarjalnih rezultatov na področju dramske igre. Gre za temeljni sistem igralske tehnike, iz katerega izhajajo praktično vse ostale tehnike in je pra-sistem modernega gledališča.   

3) GLEDALIŠKA IGRA – SISTEM STANISLAVSKEGA II – nadaljevalna delavnica (mentorja: Vanja Slapar in Viktor Ljubutin)
V začetni delavnici smo se spoznali z »bivanjem« na odru ter se skušali znebiti klišejev in priti v ustvarjalno stanje. V nadaljevalnem seminarju bomo osvojeno znanje poglobili. Intenzivneje se bomo ukvarjali s čustvi. Naučili se bomo, kako v sebi poiskati vzgibe vzbuditev določenega čustva (jeza, veselje, jok…) in le-te aplicirali na zastavljeni lik.
  
4) GLEDALIŠKA IGRA – SISTEM STANISLAVSKEGA – masterclass (mentorja: Vanja Slapar in Viktor Ljubutin)
Cilj delavnice bo gledališka predstava. Udeleženci bodo skupaj z mentorjema izdelali koncept uprizoritve, dramaturško zasnovo, režijski koncept in likovno zasnovo. Vsak izmed udeležencev bo po metodi dela Stanislavskega izdelal verodostojen in poglobljen gledališki lik, pogojen s položajem svojega lika ter drugih likov v prizoru in predstavi. Udeleženci bodo tako lahko preizkusili celoten proces nastajanja predstave po sistemu Stanislavskega.
 
5) TEHNIKA GOVORA (mentor: Tomaž Gubenšek)
Gledališki seminar »Tehnika govora« je namenjen vsem, ki se v življenju srečujejo z javnim nastopanjem, seveda v prvi vrsti gledališkim ustvarjalcem, pa tudi napovedovalcem, recitatorjem, predavateljem idr. Seminar je namenjen tudi mentorjem otroških in odraslih gledaliških skupin, saj prav pravilna tehnika govora predstavlja eno izmed osnov za ustvarjanje
v gledališču.   
      
6) TEHNIKA GOVORA – nadaljevalni seminar (mentor: Tomaž Gubenšek)
Nadaljevalni tečaj je namenjen raziskovanju in razvijanju tehničnih priprav na govorno dejanje. Osvojeno znanje bomo aplicirali na konkretne
primere – tekste.
  
7) TEHNIKA GOVORA – TRENING GOVORNEGA APARATA (mentor: Tomaž Gubenšek)
»Govorni trening« je zelo pomembni del igralskega treninga, s katerim govornik vzdržuje govorno kondicijo. Le s stalnimi vajami za artikulacijo lahko dosežemo in vzdržujemo visok govorni nivo. Trening je namenjen predvsem tistim, ki so v stalnem stiku z javnim nastopanjem – igralcem, napovedovalcem, govornikom idr. več>>>
  
8) ODRSKI GIB – IMPROVIZACIJA – KOMPOZICIJA (mentor: Eric Scott, ZDA)
Delavnica bo raziskovala igralčevo telo kot eno izmed njegovih osnovnih igralskih sredstev. Osredotočila se bo na fizični trening, skupinske improvizacije in ustvarjanje skupinskih neverbalnih gledaliških prizorov.

Več informacij

***
Šugla 2011/2012 (Šola Uličnega GLedališčA)

ŠUGLA vabi k vpisu tiste, ki bi radi postali ulični gledališčniki in ki so se željni naučiti toliko novega, da bodo v bodoče postali tvorci novih tokov uličnega gledališča pri nas. Z atraktivnim izobraževalnim programom ŠUGLA želi privabiti ljudi z močno voljo, z žilico za improvizacijo, ki jih ni strah izpostavljati se, niti ne nepredvidljivega. Mlade, ki so radovedni, ki želijo spoznati novo pri sebi in pri drugih, tiste, ki se radi prilagajajo in iz tega potegnejo kar največ. Predvsem pa tiste jih zanima resno in predano delo.

ŠUGLA bo potekala dvakrat tedensko in sicer ob ponedeljkih od 16.00 do 19.15, ko bodo potekali celoletni predmeti in ob sredah, od 17:00 do 20:15, ko se bodo odvijale različne delavnice. Skupaj je to kar 8 šolskih ur na teden. Odvijala se bo v dvorani Dijaškega doma Tabor, na igrišču pred Dijaškim domom Tabor in, jasno, na ljubljanskih ulicah in trgih.

Cena izobraževanja na ŠUGLI je 222 € na leto (traja 8 mesecev).
Rok prijave: 2. oktober 2011

Več informacij


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledaliske-delavnice-1