Na Reki zavrnili ovadbo proti Janezu Janši

Avtor: Maska

Hrvaški mediji poročajo, da je kazenska prijava vojnega veterana in umetnika Kreša Mustaća zoper slovenskega umetnika Janeza Janšo in soobtožene ovržena z obrazložitvijo, da Janša ni postopal z namero javne žalitve in grobega omalovaževanja simbolov Republike Hrvaške, temveč je bil njegov poziv k rezanju zastave umetniško dejanje.


Janez Janša / foto Arhiv Maska

Potem ko je s projektom Življenje [v nastajanju] v produkciji Maske gostoval v Berlinu, na Dunaju in v Rio de Janeiru, je Janez Janša na lanskoletnem festivalu ZOOM na Reki povsem razdelil hrvaško javnost. Na afero, na Hrvaškem znano kot »primer zastava«, se je burno odzvalo veteransko združenje, izzvala pa je tudi politični vrh, vključno s predsednico vlade Jadranko Kosor, ki se je zavzela za pregon ustvarjalcev. Prišlo je celo do zahtev po odstopu reškega župana Voja Obersnela, vodstva muzeja MMS, kjer je bila predstava uprizorjena, in organizatorjev festivala – organizacije za promocijo sodobne kulturne ustvarjalnosti in teorije Drugo more. Del hrvaške javnosti, zlasti umetniki in intelektualci, so stopili v bran Janši in zagovarjali svobodo umetniškega izražanja.

Performer in veteran Mustać je dejanje doživel kot grobo žaljenje in zaničevanje državne zastave ter podal kazensko ovadbo zoper Janšo, organizatorje festivala in vodstvo muzeja MMS.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-reki-zavrnili-ovadbo-proti-janezu-jansi