Razstava in zbornik krona obletnici Šentjakobskega gledališča

Avtor: STA

Šentjakobsko gledališče v Ljubljani bo z letošnjim koledarskim letom sklenilo praznovanje 90-letnice obstoja. Vrhunec praznovanja se bo zgodil od oktobra do decembra, krona obletnici enega najstarejših še delujočih repertoarnih ljubiteljskih gledališč v Evropi pa bosta poleg slavnostne predstave še razstava in zbornik.


Za slavnostno uprizoritev so izbrali predstavo Thortona Wilderja Naše mesto v režiji Zvoneta Šedlbauerja, katere premiera bo decembra, toda točen datum zaradi usklajevanja glede rabe prostorov v Mestnem domu, s katerimi upravlja Lutkovno gledališče Ljubljana, še ni znan, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal organizator kulturnega programa Srečko Kermavner.

Še pred tem bodo 6. oktobra v Slovenskem gledališkem muzeju odprli razstavo z naslovom Neskončna igra. Ta bo predstavila celotno zgodovino gledališča, od njenih skromnih začetkov na Gornjem trgu do današnjih dni. Hkrati se bo obiskovalec lahko vživel v igralčevo intimo in spoznal igralske rekvizite tako iz bogatega gledališkega arhiva kot iz zasebne zbirke, je povedala kustodinja Katarina Glavan Batagelj.

Na oglasnem stebričku na Krekovem trgu pa bodo predstavljeni portreti vseh članov, ki so se ohranili v arhivu. S tem želijo po besedah kustodinje prikazati, kako različni ljudje se stekajo v ta ljubiteljski teater. Razstavo je zasnovala kot življenjski cikel, ki se ne konča, z njenim naslovom pa je, kot je poudarila, želela dati spodbudo, da bi se zgodba o gledališču, ki se je moralo soočiti z novimi pogoji za delovanje, nadaljevala.

Jubilejni zbornik bo po besedah njegove urednice Tatjane Rebolj skušal prikazati notranji obraz Šentjakobskega gledališča, ki ga sestavljajo najrazličnejši ljudje. Vseboval bo nabor kratkih in daljših, tudi anekdotičnih zgodb, ki pričajo o bogatem družabnem življenju gledališča, ter nekaj ekspresivnih pripovedi o tem, kaj druženje v tem gledališču pomeni. V drugem delu bo zajeta kronika zadnjih 15 let, ki bo služila kot gradivo vsem bodočim preučevalcem njegove zgodovine. Na koncu bo dodan seznam vseh sodelujočih pri predstavah in vseh uprizorjenih del od leta 1920 do danes.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razstava-in-zbornik-krona-obletnici-sentjakobskega-gledalisca