Na zagrebškem festivalu lutkovnih gledališč tudi ljubljanski lutkarji

Avtor: STA

V Zagrebu je te dni potekal mednarodni festival lutkovnih gledališč PIF. Letošnja, 44. izdaja, je ponudila skupaj 21 predstav. Na njej so sodelovali tudi ljubljanski lutkarji. Kako sta se v soboto predstavila lutkarska družina Bobek iz Ljubljane in Lutkovno gledališče Ljubljana, je mogoče izvedeti na spletni strani festivala.


foto Žiga Koritnik

Lutkarska družina Bobek je na festival prišla s predstavo Debela repa, Lutkovno gledališče Ljubljana pa s predstavama Štirje muzikanti in Izgubljeni ton. Slednja je nastala v koprodukciji s Forumom Ljubljana, odigrali pa so jo izven uradne konkurence na zaključnem večeru festivala v nedeljo, 11. septembra.

Na letošnjem festivalu, ki se je pričel 5. septembra, so se zbrali lutkarji iz 11. držav. Selektorica uradnega programa festivala Livija Kroflin je na novinarski konferenci pred festivalom izpostavila dve predstavi, ki po njenem prepričanju "častita lutke, lutkarstvo in animacijo". To sta Ribič in zlata ribica bolgarskega državnega lutkovnega gledališča Vidin ter Palčica Starega gledališča Karola Spiška s Slovaške, ki sta po njeni oceni vrhunski predstavi.

V programu letošnjega festivala je najti tudi predstave "In Retrospect" gledališča La MaMa in plesno-lutkarskega gledališča družina LOCO7 iz New Yorka, parodijo na slavnega vohuna Jamesa Bonda gledališča Alfa iz Plzena in Malega princa Studia lutkarstva iz Sarajeva, izven konkurence pa je britanski lutkar Konrad Fredericks na prostem postavil tradicionalno londonsko poulično predstavo "Punch and Judy".

Festival je ponujal tudi vrsto spremljevalnih dogodkov, kot so razstave, predstavitve knjig in lutkovne delavnice. Sicer pa se tudi PIF letos sooča s finančnimi težavami, saj sta mesto Zagreb in ministrstvo za kulturo finančno podporo festivalu zmanjšala za približno 25.000 evrov v primerjavi z lanskim letom. Po besedah direktorja festivala Josipa Forjana so letošnji program organizirali z 85.000 evri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-zagrebskem-festivalu-lutkovnih-gledalisc-tudi-ljubljanski-lutkarji