Center Španski borci s številnimi sodelovanji v tretjo sezono

Avtor: STA

V centru Španski borci so včeraj na novinarski konferenci predstavili programsko usmeritev centra v novi sezoni. Tretja sezona centra pod okriljem upravitelja, zavoda En-Knap, bo med drugim nadaljevala s programom slovenskih in gostujočih produkcij, načrtujejo pa tudi sodelovanje z novim zavodom Center sodobnih plesnih umetnosti (CSPU).


Junaki brez kril / foto: Roberto Faidutti

Program Španskih borcev bo v novi sezoni v vlogi partnerjev in podizvajalcev soustvarjalo 20 javnih in zasebnih zavodov, društev in posameznikov s področja sodobnega plesa. Med njimi so Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Zveza kulturnih društev Slovenije, zavod Sploh, zavod ZAK in društvo Diotima, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor in umetniški vodja Zavoda En-Knap in Španskih borcev Iztok Kovač.

Med produkcijami, ki bodo v novi sezoni gostovale v Španskih borcih, organizatorji izpostavljajo sodobnoplesno predstavo z delovnim naslovom Pajek, ki bo rezultat dvoletne umetniške manifestacije Pajek. Producent predstave, društvo Pekinpah, bo v tej sezoni predstavilo še projekt koreografinje Male Kline, ki tematizira vprašanje verovanja v uprizoritvenih umetnostih.

Španski borci bodo tudi letos gostili projekt Pred-premiera, zaključno predstavitev mladih plesalk in plesalcev Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, ki nastaja v sodelovanju z Zavodom Emanat. Svojo zaključno produkcijo in obeležitev 25-letnice delovanja bo v novi sezoni predstavil tudi Plesni Studio Intakt.

Nova sezona Španskih borcev obeta novost, saj se upravitelj, Zavod En-Knap, z novo nastalim Javnim zavodom CSPU dogovarja o intenzivnem sodelovanju pri ustvarjanju in realizaciji programa, je povedal v.d. direktorja CSPU in direktor Javnega zavoda RS za kulturne dejavnosti Igor Teršar. Lokacija CSPU bo sicer na Zaloški 65 v nekdanji policijski postaji Moste.

V Španskih borcih se bo nadaljeval program uprizoritvenih umetnost Uvoz-izvoz. Vsak mesec si bodo tako ljubitelji plesa in uprizoritvenih umetnosti lahko ogledali evropska avtorska imena in uveljavljene evropske plesne ansamble. Med njimi bodo v okviru odprtja nove sezone 10. septembra gostili Chrisa Haringa in skupino Liquid Loft iz Avstrije.

Med ostalimi gostovanji organizatorji omenjajo še Plesni teater Čeljabinsk iz Rusije in Zagrebški plesni ansambel. V prihajajoči sezoni se bodo osredotočili tudi na predstavitev prodornih del mlajših avtorjev iz Avstrije in Madžarske.

Za letošnjo sezono EnKnapGroup v sodelovanju z italijansko skupino Deja Donne pripravlja plesno predstavo Junaki brez kril, v koreografiji in režiji Simoneja Sandroneja, ustanovnega člana flamske skupine Ultima Vez. Septembrski italijanski premieri bosta 17. oktobra sledili slovenska premiera in dvomesečna turneja po Evropi in Mehiki.

V tej sezoni skupina EnKnapGroup v sodelovanju z umetniškim kolektivom Superamas med drugim pripravlja tudi veliko mednarodno koprodukcijo - gledališki spektakel z delovnim naslovom Gledališče, ki z radikalnim pristopom posega v kulturno in politično jedro sodobnosti in tematizira kult osebnosti. Premierno bo predstavljena novembra 2012 v Mariboru v okviru EPK.

Z jesenjo dobiva še aktivnejšo in prepoznavnejšo podobo Galerija Internacionala, ki deluje v prvem nadstropju Španskih borcev, in se bo pod novo programsko vodjo Loro Power usmerila v uprizoritvene in vizualne umetnosti oziroma v fotografsko prikazovanje giba.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/center-spanski-borci-s-stevilnimi-sodelovanji-v-tretjo-sezono