Mariborsko in ptujsko gledališče v novo sezono z lutkovno predstavo Kurent

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Maribor in Mestno gledališče Ptuj sta za prvo premiero v novi sezoni skupaj pripravili predstavo Kurent, ki na podlagi kombinacije lutkovnega in dramskega gledališča prinaša sodobno inačico tega tradicionalnega slovenskega lika. Besedilo zanjo je napisal Aleš Šteger, pod režijo pa sta se podpisala Saša Jovanović in Peter Srpčič.


foto Boštjan Lah

"To je kurent, ki se dogaja danes, v času globalnega segrevanja, ko mu pada priljubljenost, zato se odpravi po svetu, da spet najde svoje mesto," je na včerajšnji novinarski konferenci v Mariboru povedal Šteger.

Osrednji lik, ki ga predstavlja dramski igralec z masko velikih dimenzij, se na svoji poti po svetu sooča z vprašanji sodobne družbe in sveta, kot sta pomanjkljiva skrb za okolje in rahljanje medsebojnih odnosov. "Gre za zelo simpatično predstavo, ki bo otroke zabavala, hkrati pa imela tudi neko ost," je povedal Srpčič, sicer tudi direktor Mestnega gledališča Ptuj.

Predstava je osrednji projekt obeh gledališč za Evropsko prestolnico kulture (EPK) in se loteva tematike kurentovanja, ki si ga je Ptuj izbral za osrednjo tematiko EPK. Po besedah Srpčiča želijo s tem tudi dati novo kakovost ohranjanju te pomembne tradicije.

Žanrsko je Šteger, ki sicer ni vajen pisati za lutke, predstavo označil kot lutkovni muzikal. Jovanović je dodal, da je Kurent "mešanica dramskega in lutkovnega, poezije in glasbe". "Potujemo skozi različne svetove, ki so prikazani vsak na svoj način, povezuje pa jih kurent kot osrednji lik," je dodal.

Uprizoritev po besedah direktorice mariborskega lutkovnega gledališča Mojce Redjko predstavlja presežek tudi v tehničnem smislu. "Na eni strani imamo izrazito angažiran tekst, ki se loteva vrste aktualnih vprašanj, na drugi strani pa je bogat tudi odrski izraz, saj vstopa v multimedijski prostor," je pojasnila.

Lutke sta izdelala lutkovni mojster Gregor Lorenci in Neva Vrba, kot kostumografka je sodelovala Stanka Vauda Benčevič, avtor glasbe je Branko Rožman. Igralsko ekipo sestavljajo Miha Bezeljak, Aja Kobe, Danilo Trstenjak, Elena Volpi in Anže Zevnik. Prva premiera Kurenta bo 8. septembra v Lutkovnem gledališču Maribor, druga pa 15. septembra v Mestnem gledališču Ptuj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborsko-in-ptujsko-gledalisce-v-novo-sezono-z-lutkovno-predstavo-kurent