Poletni lutkovni pristan obiskalo več tisoč ljudi

Avtor: STA

Poletni lutkovni pristan, ki je s prvim šolskim dnem za leto dni zaprl svoja vrata, je letos obiskalo več kot 5000 ljudi. Otrokom je bila najbolj všeč predstava Srečni princ češkega Studia Damuza, ki si je tako prislužila posebno nagrado festivala maček iz žaklja.


foto Arhiv LGMB

22. mednarodni festival Lutkovnega gledališča Maribor je potekal v dneh med 6. avgustom in 1. septembrom. Zvrstilo se je 23 različnih predstav, vrsta ustvarjalnih delavnic in lutkovna delavnica, na kateri je skupina otrok pod mentorstvom Sabine Šinko pripravila kratko predstavo.

Letos so bile v večini lutkovne predstave iz tujine, in sicer iz Češke, Avstrije, Švice, Francije, Španije, Hrvaške, Madžarske in Izraela. Otroška žirija je ocenjevala predstave, namenjene mladim gledalcem in šestim podelila najvišje število zlatih zvezdic.

S 25 zvezdicami so bile tako obeležene predstave Kako so sloni dobili rilec češkega Gledališča nekega Edija, Papirnati vojak Lutkovnega gledališča Pupilla iz Lendave, Vitez Lazslo madžarskega lutkarja Jana Palyija, Rdeča kapica ljubljanskega KŠD Štumf, Cirkus iz kock izraelskega gledališča The Train Theatre ter Srečni princ češkega Studia Damuza, so sporočili organizatorji festivala.

Izmed teh šestih so otroci, ki so redno prihajali na lutkovne predstave, izbrali zmagovalko. To je postala predstava Srečni princ, ki je prejela nagrado maček iz žaklja.

Lutkovno gledališče Maribor se je že drugo leto zapored povezalo z Umetnostno galerijo Maribor, kjer je bila na ogled avstrijska predstava Zgodba v belem, ter z Mariborskim raziskovalnim društvom (Mars), ki prireja Čitalnico na jasi v mestnem parku. Tam so si otroci ogledali predstavo Kako so sloni dobili rilec.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poletni-lutkovni-pristan-obiskalo-vec-tisoc-ljudi