Za uspeh in prodor

Avtor: Tamara Matevc

najpopularnejšega italijanskega gledališkega ustvarjalca in Nobelovega nagrajenca Daria Foja, rojenega 26. marca 1926 v San Gianu pri Vareseju v Lombardiji blizu švicarske meje, igralca, režiserja, scenografa in predvsem dramatika, katerega tekste, ki sicer izhajajo iz tipično italijanskih situacij, igrajo po vsem svetu, je v prvi vrsti zaslužna njegova žena in soustvarjalka Franca Rame.


Skupaj sta ustanovila sta kar nekaj gledaliških skupin (Campagnia Dario Fo-Franca Rame, Združenje Novi oder, Gledališko združenje Komuna) , ki so pomembno zaznamovale italijanski pa tudi svetovni gledališki utrip v drugi polovici prejšnjega stoletja. Burila sta duhove s svojimi kritičnimi nastopi na državni televiziji, kot za stavo pobirala mednarodne nagrade ter priznanja, doma pa ostajala trn v peti Vatikanu, fašistom, komunistom: kljub načelni naklonjenosti levici sta bila neprizanesljiva do vseh institucionaliziranih političnih nazorov.

Njuna politično in socialno angažirana gledališka dela pogosto korespondirajo s commedio dell'arte in dramatiko absurda ter skozi optiko črnega humorja spodbujajo gledalca k razmisleku, saj se pod na videz lahkotnimi šalami pogosto skriva krvava in boleča resnica: umetnost razumeta kot sredstvo za doseganje političnih sprememb in zaradi takšnega stališča, ki sta ga v praksi ves čas brezkompromisno udejanjala, sta imela zelo pogosto težave s cenzuro, policijo, cerkvijo in fašisti, ki so l. 1973 v Milanu ugrabili, pretepli in posili Franco Rame; gospa se je čez dva meseca vrnila na oder še z večjim aktivističnim žarom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/za-uspeh-in-prodor