Trije slovenski festivali uspešni na razpisu za evropska sredstva

Avtor: STA

Na razpisu za zbiranje predlogov za podporo evropskim kulturnim festivalom so bili uspešni tudi trije slovenski festivali, kažejo rezultati Agencija za izobraževanje, avdiovizualne medije in kulturo (EACEA). Slovenija si tako po številu podprtih festivalov deli drugo mesto z Nizozemsko, po višini pridobljene podpore pa je na tretjem mestu.



Slovenija je letos prvič prejela podporo za kar tri festivale. Festival Mladi Levi v organizaciji Zavoda Bunker in festival Ex Ponto v organizaciji Društva B51 sta prejela podporo za tri izvedbe festivala v višini 100.000 evrov, medtem ko je festival Druga godba v organizaciji zavoda Druga godba prejel podporo za eno ponovitev festivala v višini 75.000 evrov. Skupaj so slovenske organizacije prejele podporo v višini 275.000 evrov za izvedbo festivalov v letu 2011.

Na razpis agencije, delujoče znotraj institucij EU, ki se je zaključil 15. novembra lani, je prispelo rekordnih 674 prijav, med njimi tudi 29 prijav iz Slovenije, ki jih je poslalo 16 slovenskih organizacij. Organizacije so lahko oddale več prijav, in sicer za eno ali za tri ponovitve festivala, so sporočili iz Zavoda SCCA - Ljubljana.

Finančno podporo je pridobilo 26 evropskih festivalov. Na prvem mestu je Francija z osmimi podprtimi festivali, ki je bila že med letoma 2007 in 2010 v samem vrhu po pridobivanju sredstev v okviru razpisa za podporo festivalom na evropski ravni.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/trije-slovenski-festivali-uspesni-na-razpisu-za-evropska-sredstva