Na festivalu Dnevi satire tudi slovenski gledališčniki

Avtor: STA

V Zagrebu se danes začenjajo Dnevi satire satiričnega gledališča Kerempuh. Na 35. izdaji se bodo predstavili tudi slovenski gledališčniki. SNG Drama Ljubljana bo gostovala z Lubitschevo igro Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree, Mini teater pa je koproducent v slovensko-hrvaški koprodukciji Kiklop. Dnevi satire se bodo zaključili 19. junija.


foto: Peter Uhan

Letošnji dnevi satire bodo ponudili 13 predstav. Posvečeni so Fadilu Hadžiću (1922-2011), utemeljitelju gledališča Kerempuh in dnevov satire, je na torkovi novinarski konferenci povedal ravnatelj gledališča Kerempuh Duško Ljuština. Dodal je, da bo prav zadnja Hadžićeva predstava, "Prevaranti", ki jo je zrežiral Georgij Paro, odprla festival.

Po besedah selektorja festivala Hrvoja Ivankovića je bilo letos na festival prijavljenih 30 predstav. Sicer pa bodo letošnji dnevi satire ponudili zelo različne predstave, od komercialno zabavljaških do predstav, ki nosijo močan avtorski pečat in ki se dotikajo težav in deviacij v današnji družbi.

Poleg hrvaških gledališč iz Zagreba, Dubrovnika, Koprivnice, Virovitice in Reke so na festival povabili gledališča iz Beograda, Sarajeva, Pečuha ter Ljubljane. Ljubljanska Drama bo Lubitschevo igro Ko sem bil mrtev odigrala v sredo 8. junija, medtem ko bo Kiklop na vrsti 13. junija.

Predstave bodo v gledališču Kerempuh ter v Zagrebškem gledališču mladih in gledališču Gavella. Najboljši predstavi bodo 19. junija podelili nagrado, poimenovano zlati smeh.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-festivalu-dnevi-satire-tudi-slovenski-gledali%C5%A1%C4%8Dniki