Sotošek se je v petek v Drami sestal z Banom, Arharjem in Igličevo

Avtor: STA

Peter Sotošek, ki ga je ministrica za kulturo Majda Širca imenovala za v.d. ravnatelja SNG Drama Ljubljana, se je v petek v Drami sestal z Ivom Banom, ki ga je ministrica z mesta ravnatelja Drame razrešila v sredo, predsednikom sveta zavoda Francetom Arharjem ter pravno pooblaščenko kolektiva in ravnatelja Drame Ano Iglič.


foto arhiv STA

Kot je povedal, so se dogovorili, da predsednik sveta zavoda čim prej skliče sejo sveta, na kateri bodo člani obravnavali trenutno situacijo v Drami. Do tedaj pa bo, kot pravi, počakal, na seji pa predlagal čim prejšnjo primopredajo poslov. Pogodbo o zaposlitvi bo predvidoma podpisal na oziroma po omenjeni seji. Pogodbo mora namreč v.d. ravnatelja Drame podpisati s svetom zavoda.

Bana je ministrica za kulturo z mesta ravnatelja ljubljanske Drame razrešila, ker, kot so ob razrešitvi sporočili z ministrstva, pri opravljanju svojih dolžnosti ni ravnal pošteno in z vso potrebno profesionalno skrbnostjo, ki se od njega pričakuje in zahteva glede na pooblastila, ki jih ima kot ravnatelj javnega zavoda. Banu med drugim očitajo uporabo službene kartice in avtomobila v zasebne namene ter da si je izplačeval visoke avtorske honorarje.

Ban je na novinarski konferenci v sredo napovedal, da bo še naprej hodil v službo, saj mora preprečiti, da bi Drama plačala kazen, če bi v.d ravnatelja Sotošek delal na črno.

Igličeva je tedaj pojasnila, da je ministrica Širca sicer izdala sklep o razrešitvi Bana, hkrati pa se ni odločalo o razveljavitvi odločbe o imenovanju Bana na mesto ravnatelja Drame, ki pa velja do leta 2013. Če bi želeli Banu dati odpoved, bi morali najprej odpraviti omenjeno odločbo, česar pa niso storili. Poleg tega za to ni pristojna ministrica ampak vlada, je dejala.

V Banovi pogodbi o zaposlitvi so po mnenju Igličeve na ministrstvu za kulturo spregledali odpovedni rok 120 dni, Banu so dali le dva dneva, s čimer ljubljansko Dramo silijo v delo na črno. Če bi namreč Sotošek prišel na delo v Dramo, preden ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, bi bila to kršitev 5. člena zakona o preprečevanju dela na črno, za kar je zagrožena kazen 20.000 evro za Dramo.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/soto%C5%A1ek-se-je-v-petek-v-drami-sestal-z-banom-arharjem-in-igli%C4%8Devo