Nosorog - avtorski projekt

Avtor: Zavod Flota / STA

Flota Ljubljana, Ivan Peternelj: NOSOROG, premiera 17. maj 2011 ob 21. uri v preddverju Križank.


foto Matej Peternelj

Igralec, plesalec in režiser Ivan Peternelj tokrat na ogled ponuja gledališko postavitev z glasbo v živo v slikovitem ambientu Plečnikovih Križank.
O svoji novi uprizoritvi:

Prabitje. Izumirajoča in ogrožena vrsta, zaščitena pred popolnim izginotjem. Težka zemeljska žival, ki s svojim rogom in strašno silo vzbuja grozo, kadar brani svoj prostor bivanja. Njegov edini sovražnik je človek – divji lovec.
Nosorog je prispodoba za ustvarjalca.

Abstraktne gledališke podobe govorijo o osamljenosti ustvarjanja, o individualizmu. Idejni svet posameznika je enkraten in neponovljiv. Posameznikovi resnični sovražniki so njegovi notranji strahovi. Grožnja zunanjega sveta je samo odsev temačnih likov, ki pobegnejo s polja nezavednih vsebin. Črne figure so podobe teh demonskih divjih lovcev iz temnih sanj. Njihove mračne ptice so kot slutnja smrti.

Nosorogov rog je idejni falus, ki oplaja. Kastracija ideje je za ustvarjalca samomor.

***
Nosorog je gledališko-plesna predstava z glasbenimi vložki, ki sicer ima zgodbo in rdečo nit, vendar postavljeno na zelo abstraktni ravni, je dejal Peternelj.

"Kako bo občinstvo dojelo sporočilo Nosoroga, ne vem. Sam sem imel v mislih ustvarjalca in Plečnikov napis, vrezan v Križankah, ki pravi 'Minljiv si, le dela so tvoj spomin'," je pojasnil Peternelj.

Nosorog je osamljena žival, ki ne živi v tropu, pač pa sam. Njegov edini sovražnik je človek. "To karizmatično bitje sem vzel kot simbol za ustvarjalca, kot izumirajočo vrsto," je poudaril igralec, plesalec in režiser.

Predstava se začne s plesom ter nadaljuje z glasbo Georga Friedricha Händla in Bernarda Herrmanna, ki jo izvajajo violinistka Jelena Ždrale, kontrabasist Nino de Gleria in operna pevka Gordana Hleb. Kljub temu, da gre za multimedijski dogodek, je predstava po besedah Peternelja zelo asketsko postavljena.

Poleg Peternelja in glasbenikov v predstavi nastopa še Blaž Šef. Za sceno je poskrbela Ema Kugler, za kostume pa Barbara Stupica.

***
ideja: Ivan Peternelj
nastopajo: Gordana Hleb, Jelena Ždrale, Nino de Gleria, Ivan Peternelj, Blaž Šef
glasba: G. F. Handel, Bernard Herrmann
scena: Ema Kugler
kostumi: Barbara Stupica
luč: Danilo Pečar
fotografija in oblikovanje: Matej Peternelj
produkcija: Flota Ljubljana
koprodukcija: Flota, zavod, Murska Sobota, v sodelovanju s Festivalom Ljubljana
producentka: Ksenija Kaučič
Predstava je nastala s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana, Oddelka za kulturo.


Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nosorog-avtorski-projekt