Ptujsko gledališče v naslednji sezoni s petimi premierami

Avtor: STA

Ptujsko mestno gledališče je včeraj predstavilo svoj repertoar za naslednjo sezono. Kot je povedal direktor gledališča Peter Srpčič, gre za sezono, ki bo že del Evropske prestolnice kulture (EPK), zato je bila tudi sestavljena s pogledom na omenjeni veliki kulturni dogodek, ki bo tudi Ptuj dodobra zaznamoval v prihodnjem letu.



"Sezona, ki je pred nami, je sezona širšega zamaha. Še posebej v letu 2012 postavljamo na oder umetniška dela in gostimo umetnike, ki so resnično najboljši, najostrejši in najprodornejši. Jernej Lorenci, Igor Samobor in Ivica Buljan so samo nekateri izmed vrhunskih umetnikov, ki bodo prihodnje leto zaznamovali umetniško podobo in delo našega gledališča," je dejal Srpčič in dodal, da na oder postavljajo pet novih predstav, štiri od teh pa so dejansko namenjene tudi programu EPK.

Sezono bodo na Ptuju začeli 15. septembra (mariborska premiera bo teden dni prej) s premiero predstave Kurent, ki je dramski prvenec pesnika Aleša Štegra. Igrani lutkovni muzikal, ki bo nastal v koprodukciji z mariborskim lutkovnim gledališčem, je namenjen mlajšemu občinstvu. Režijo podpisujeta Saša Jovanović in Peter Srpčič.

Druga predstava, ki bo premiero dočakala še v letu 2011, in sicer oktobra, je Proti severnemu vetru in nastaja v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj. Projekt bodo pripravili v okviru lastnih sredstev, del jih bodo pridobili od pokroviteljev. V sodobni ljubezenski zgodbi avstrijskega novinarja in pisatelja Daniela Glattauerja, ki jo bo režiral Alen Jelen, se bosta predstavila Vesna Pernarčič in Rok Vihar.

Vdovin zmenek na slepo v režiji Igorja Samoborja bo premierno uprizorjen marca prihodnje leto. Predstava sodi v opus tekstov Israela Horowitza, ki govorijo o življenju delavskega razreda, postavljena pa je v provincialno okolje, ki nekoliko spominja tudi na Ptuj.

Skupaj s Slovenskim mladinskim gledališčem pa na Ptuju maja prihodnje leto pripravljajo projekt, ki bo po Srpčičevih besedah eden od umetniških vrhuncev sezone. Režiser Jernej Lorenci bo v Dantonovi smrti nemškega avtorja Georga Büchnerja ob sebi zbral močno zasedbo.

Zadnjo premiero prihodnje sezone v ptujskem gledališču napovedujejo za junij, ko bodo v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana pripravili predstavo V samoti bombaževih polj, ki jo bo režiral Ivica Buljan. Besedilo Bernard-Marie Koltesa, ki velja za nekakšno visoko pesem postmoderne dramatike in je njegovo najzahtevnejše delo, bodo uprizorili na prostem.

Sicer pa Mestno gledališče Ptuj čaka aprila še en pomemben projekt - sedmi slovenski festival komornega gledališča Skup 2012. Tokratni bo po besedah Srpčiča tudi mednarodno naravnan, saj ga bodo v skladu z razpoložljivimi sredstvi prihodnje leto skušali internacionalizirati. Z delom bosta nadaljevala tudi njihov dramski studio in gledališka galerija, še naprej pa bosta na voljo po dva klasična abonmaja za odrasle in mladino.

Ptujsko gledališče nima svojega lastnega igralskega ansambla, Srpčič pa tudi za naslednje leto obljublja gostovanje mnogih uglednih slovenskih igralskih imen. Tudi njihov proračun je zelo omejen, letno znaša okoli 200.000 evrov, kar pa rešujejo s koprodukcijami. Srpčič ta trenutek še ne ve, koliko si lahko obeta dodatnega denarja iz naslova EPK, niti kdo na Ptuju trenutno sploh koordinira ta projekt, kljub temu pa nameravajo svoj del posla opraviti profesionalno.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ptujsko-gledali%C5%A1%C4%8De-v-naslednji-sezoni-s-petimi-premierami