Znani dobitniki zlate ptice in zlatega gnezda

Avtor: STA

Znani so dobitniki zlatih ptic in zlatega gnezda. Zlato ptico za vizualne in intermedijske umetnosti prejme Polonca Lovšin, za film Andrej Šprah, za arhitekturo Tadej Glažar, za glasbo Miha Ciglar, za scenografske dosežke v uprizoritvenih umetnostih Petra Veber, za literaturo Barbara Korun, za prevajanje Gašper Malej. Zlato gnezdo prejme Defonija.



V Moderni galeriji je Liberalna akademija podelila 34. nagrade zlata ptica in zlato gnezdo. Predsednica žirije Bojana Piškur je dejala, da so nagrade že nekaj let le simbolne narave. Podeljevanje nagrad ni omejeno s starostjo dobitnikov, kajti prava umetnost se ne ozira na leta, "tista umetnost, ki je prebojna lahko nastane kadarkoli," je poudarila. Na vprašanje, katero polje umetniškega ustvarjanja je v Sloveniji trenutno v razcvetu, Piškurjeva odgovarja, da najbolj zanimiva in daljnosežna umetnost nastaja na obrobjih, v samoniklih skupinah. Pri letošnjem izboru nagrajencev so dali poudarek praksam, ki se navezujejo na intelektualno-teoretske in kritiške refleksije.

Petra Veber
, ki so ji namenili zlato ptico za scenografske dosežke, se v glavnem posveča ustvarjanju scenografij v gledaliških in plesnih predstavah, deluje pa tudi na polju vizualnih umetnosti. Je ustanovna članica E.P.I. Centra. Kot scenografinja konceptualiziranje prostora uprizoritvenega dogodka ne jemlje zgolj kot vizualno stilistiko, temveč scenski prostor zasnuje kot elementarni del režije predstave. Odlično je, da je nagrado prejela scenografija, ki je v gledališču spregledana, kajti ponavadi so v ospredju režiser, igralci in tekst, je dejala.

Žirijo so sestavljali predsednica Bojana Piškur, Petra Čeferin za področje arhitekture in urbanizma, Taja Kramberger za literaturo, Jurij Meden za film, Tadej Pogačar za vizualne in intermedijske umetnosti, Katja Praznik za scenske umetnosti in Brane Zorman za glasbo.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/znani-dobitniki-zlate-ptice-in-zlatega-gnezda