Tudi letos med lavreati slovenski gledališki ustvarjalci

10. festival Zlati lev, 26.6.-5.7.2009, Umag (Hrvaška)

Tudi letos med lavreati slovenski gledališki ustvarjalci

Včeraj zvečer se je s slavnostno podelitvijo nagrad zaključil 10. festival komornega gledališča Zlati lev v Umagu.

Žirija 10. Zlatega leva, ki so jo letos sestavljale dr. Manca Košir, predsednica,  ter hrvaški igralki, Jelena Veljača in Dubravka Ostojić, se je odločila, da glavno nagrado, Grand Prix, podeli predstavi Črnec v produkciji HNK Ivan pl. Zajca iz Reke in v režiji Tomija Janežiča. Tako je reški ansambel ponovil lanskoletni uspeh avtorskega projekta Oliverja Frljića Turbo-folk.

Zlati lev za najboljšo predstavo v celoti je pripadel predstavi Dom Bernarde Alba v režiji Diega De Breje in izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje.

Zlatega leva za režijo je prejel Jernej Lorenci za režijo no dram, Veter v vejah borov, v izvedbi Drame SNG Maribor.

Igralka Linda Begonja pa je prejela Zlatega leva za vlogo Glafire Aleksejevne v predstavi Volkovi in ovce v režiji Paola Magellija in produkciji zagrebškega gledališča Kerempuh.

Festivalsko občinstvo je najbolj prepričala predstava Italijanske Drame HNK Ivana pl. Zajca iz Reke s predstavo Vprašajte Amy (Različna mišljenja) Davida Hare v priredbi in režiji Neve Rošić.     

Na 10. mednarodnem festivalu Zlati lev so v dneh od 26. junija do 5. julija uprizorili 11 predstav iz Hrvaške, Slovenije ter Bosne in Hercegovine. Slovenijo so v Umagu ob nagrajenih predstavah in umetnikih zastopali še Opera in balet SNG Maribor, z avtorskim projektom Edwarda Cluga Radio and Juliet, SNG Drama Ljubljana z Močjo navade, Thomasa Bernharda, v režiji Janusza Kice ter Mateja Koležnik, ki je v zagrebškem dramskem gledališču Gavella režirala Jez Conorja McPhersona,

Posebne jubilejne nagrade – Zlate leve zahvale - pa so iz rok umetniškega vodje festivala Damirja Zlatarja Freya  prejeli institucije in posamezniki, ki so prepoznali pomembnost festivala, podporniki in spremljevalci festivala že od samega začetka. In sicer: Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške, minister, Božo Biškupić,  Istrska Županija, Mesto Umag, Turistična zveza mesta Umaga ter Floriana Bassanese Radin in Sanja Bosnič, direktorica in kulturna referentka Ljudske univerze Umag (Pučko otvoreno učilište Umag).

(fotografije lavreatov 10. Zlatega leva, foto: arhiv Zlati lev)

Več na: www.zlatni-lav.hr

 

Ksenija Kaučič

za Zlati lev – festival komornega gledališča, Umag


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tudi-letos-med-lavreati-slovenski-gledali%C5%A1ki-ustvarjalci