Danes na Exodosu: Bug's

Avtor: Festival Exodos

EXODOS 17 (fokus: Balkanska plesna platforma) - Dance Studio Zodijak/Kire Miladinoski: Bug's, produkcija: Zodijak, Skopje, MK.


foto Violeta Kachakova

Kdaj: sreda, 20. april 2011 ob 22:30
Kje: Plesni teater Ljubljana

V osnovi je Bug's spoved – priznanje, ki presega ozke meje igralčevega monologa in bogati izpovedno vrednost z medijem sodobnega plesa. Izkaže se, da je spoved močno orodje za nalogo, pred katero se znajde igralec: temo te predstave izraziti na način, ki odraža njeno naravo.
(Milka Ivanovska, neodvisna kritičarka)

Ples lahko zaznamo v vsakem gibu, tudi v sinhronizaciji premikanja ustnic. Delo Bug's je dobilo ime po slavnem drag queen baru Bug's v Las Vegasu, problematizira marginalizacijo skupin heteroseksističnih družb in predstavlja podobe, s pomočjo katerih se razvija domišljija, fizična dejavnost, osredotočenost in vnanjost. Bug's je zgodba o eni sami osebi, o preobrazbi enega samega življenja. Sami se moramo odločiti, kakšen človek in katerega spola želimo biti... Bug's je zgodba o kraljici preobleke.         


foto Violeta Kachakova

Kire Miladinoski (1983) živi in dela v Prilepu, Makedonija. Leta 1998 je ustanovil plesni studio Zodijak za raziskovanje, produkcijo in izobraževanje na področju sodobnega plesa. Od leta 2003 je član plesnega ateljeja Lokomotiva Dance Atelier. Na državnem festivalu sodobnega plesa Mak Dance – Kumanovo (2004, 2005 in 2006) je prejel nagrado za najboljšo koreografijo. Leta 2008 je študiral na plesni akademiji NOMAD, leta 2009 pa je bil štipendist programa DanceWEB na Dunaju. Lani je dobil makedonsko nacionalno nagrado za dosežke na področju plesa in kulture.

ideja, zasnova, koreografija: Kire Miladinoski
nastopa: Kire Miladinoski
pregled besedila: Kocho Andonovski
svetlobno oblikovanje: Elena Risteska
avtorska glasba,  izbor glasbe: Kire Miladinoski
glas: Kliment Poposki
maska: Angela Dimoska, Filip Sharkoski
posebni učinki: Irena Todoroska
produkcija: Zodijak, Skopje, MK
koprodukcija: Lokomotiva, Skopje, MK
podpora: Ministrstva za kulturo Republike Makedonije; Nacionalnega kulturnega centra Marko Cepenkov



Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-na-exodosu-bug-s