Ministrstvo začelo z razrešitvijo ravnatelja ljubljanske Drame Iva Bana

Avtor: STA

Ministrstvo za kulturo je v ljubljansko Dramo oziroma na svet zavoda poslalo proceduralni zahtevek za predhodno mnenje o razrešitvi ravnatelja Iva Bana. To sicer zanje ni zavezujoče, vsekakor pa bodo v zvezi z ravnateljem ukrepali, je za Dnevnik zagotovila predstavnica za stike z javnostmi na ministrstvu Bojana Leskovar.


foto Domen Grögl STA

Kot v današnji izdaji poroča časnik, bo dokončna odločitev ministrstva znana v dveh mesecih.

Natančnejšo preiskavo, ki je privedla do tega, da so proti ravnatelju Ivu Banu te dni sprožili postopek razrešitve, so po poročanju Dnevnika sprožile polemike ob lanskoletnem snemanju oddaje Slovenija ima talent v prostorih Drame. Tedaj je zaradi zasedenosti dvorane odpadlo kar nekaj ponovitev predstav. Na to je v javnem pismu opozorilo tudi Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije ter anonimno pismo o domnevnih nepravilnostih v ravnateljevem delu oziroma nezakonitostih pri poslovanju gledališča, ki so ga na ministrstvu za kulturo prejeli septembra lani.

Kateri prekrški so se znašli na seznamu nepravilnosti, ki jih je zbralo ministrstvo in ki bo verjetno osnova za predčasno razrešitev, na ministrstvu niso razkrili s pojasnilom, da je postopek v teku in da čakajo na komentarje sveta in strokovnega sveta zavoda pa tudi Bana samega.

Ban očitkov sicer ne zanika, jih pa tudi ne komentira. To bo storil v roku meseca dni, kot ga zavezuje tudi postopek razrešitve. Za časnik je povedal le, da je seznanjen z razlogi za predčasno razrešitev, ministrstvo ga je o njih obvestilo 18. marca, vendar jih za zdaj ne more komentirati, ker ima 30-dnevni rok za odgovor in vseh razlogov še ni proučil.

Kot je še povedal, ga ministrstvo za kulturo do sedaj ni opozarjalo na morebitne nepravilnosti, prav tako mu ni naložilo odprave kakšnih nepravilnosti. O tem, kaj bo počel, če bo predčasno razrešen, pa ne razmišlja.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ministrstvo-za%C4%8Delo-z-razre%C5%A1itvijo-ravnatelja-ljubljanske-drame-iva-bana